Nemačka prekida uvoz nafte iz Rusije – Bankar.rs
SVE VESTI

Nemačka prekida uvoz nafte iz Rusije

Nemačka planira da prestane da uvozi rusku naftu do kraja godine čak i ako Evropska unija ne bude uspela da se dogovori o zabrani uvoza na nivou EU u svom šestom paketu antiruskih sankcija, naveli su vladini zvaničnici u Berlinu.

Dogovori o alternativnom snabdevanju Nemačke napreduju i vlada je uverena da može da reši preostale logističke probleme u narednih šest do sedam mesecu, rekli su zvaničnici u Berlinu pod uslovom anonimnosti, prenosi Bloomberg.

Ministri spoljnih poslova zemalja članica EU razgovaraće u ponedeljak u Briselu o sledećoj rundi sankcija, a diplomate su najavile odlaganje postepenog uvođenja zabrane uvoza nafte iz Rusije nakon što se Mađarska usprotivila, zbog procene da bi to bilo previše štetno za njenu ekonomiju.

Vlada nemačkog kancelara Olafa Šolca (Olaf Scholz) odlučna je da nastavi sa svojim nacionalnim planom u okviru evropskih kazni Rusije zbog njene vojne intervencije u Ukrajini, navode izvori. Vlada nije precizirala iz kojih zemalja će nadoknaditi nedostatak nafte.

Udeo nemačkog uvoza sirove nafte iz Rusije opao je na 12 odsto sa 35 odsto koliko su uvozili pre početka rata u Ukrajini, prema Ministarstvu ekonomije u Berlinu. Preostali izazovi uključuju dovoljno alternativnog uvoza za ključnu rafineriju na istoku Nemačke koja se u velikoj meri snadbeva kroz naftovod „Družba“, kojim upravlja Rosneft.

Rafinerija za preradu nafte u Švedu, koja obezbeđuje gorivo za međunarodni aerodrom u Berlinu, većinu benzinskih pumpi u glavnom gradu i državi Brandenburg, moraće da osigura snabdevanje preko nemačke luke Roštok.

Tags
Back to top button