Pad industrije u EU prvog meseca sukoba u Ukrajini – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASVE VESTI

Pad industrije u EU prvog meseca sukoba u Ukrajini

Industrijska proizvodnja u EU pala je u martu, prvom mesecu ruske invazije na Ukrajinu, najsnažnije u proteklih nešto više od godinu, pokazuju podaci Eurostata.

U EU sezonski prilagođena industrijska proizvodnja smanjena je u martu 1,2 odsto u odnosu na prethodni mesec kada je prema Eurostatovim podacima porasla 0,6 odsto. Pad je najsnažniji od februara prošle godine. U evrozoni je potonula 1,8 odsto – najsnažnije od aprila 2020. kada su vlade uvele stroge mere zatvaranja kako bi suzbile širenje koronavirusa. U februaru ove godine porasla je 0,5 odsto.

Najsnažnije je na oba područja u martu pala proizvodnja kapitalnih dobara, za 2,6 odsto u EU i za 2,7 odsto u evrozoni. Oštro je pala i proizvodnja poluproizvoda, za 1,4 odsto u EU te za dva odsto u evrozoni.

Najsnažnije je pak u EU porasla proizvodnja u energetskom sektoru za 1,3 odsto, dok je u evrozoni pala za 1,7 odsto. U zoni primene zajedničke evropske valute porasla je samo proizvodnja trajnih potrošačkih dobara, za 0,8 odsto.

Na godišnjem nivou, industrijska proizvodnja u EU porasla je u martu prema istom periodu prošle godine za 0,7 odsto, nakon rasta od 2,8 odsto tokom februara, pokazuju revidirani podaci Eurostata. U evrozoni proizvodnja je u martu smanjena za 0,8 odsto, nakon revidiranog rasta od 1,7 odsto u prethodnom mesecu, izračunali su evropski statističari.

Na oba područja najsnažnije je na godišnjem nivou porasla proizvodnja trajnih potrošačkih dobara, za 6,6 odsto. Sledi proizvodnja netrajnih potrošačkih dobara koja je u EU porasla za 4,9 odsto, a u evrozoni 2,8 odsto.

U EU snažno je porasla i proizvodnja energije – za 2,7 odsto. U evrozoni energetski sektor beležio je najveći pad proizvodnje – čak četiri odsto.

Tags
Back to top button