Čadež: Privrede zemalja ZB konkurentnije na jedinstvenom tržištu EU – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Čadež: Privrede zemalja ZB konkurentnije na jedinstvenom tržištu EU

Privrede Zapadnog Balkana tesno su povezane sa Evropskom unijom, a što skorije uključivanje ovog regiona u jedinstveno tržište Unije bio bi snažan podsticaj boljem poslovanju i jačanju konkurentnosti naših kompanija i ekonomija, rekao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.
Čadež je na godišnjem onlajn sastanku sa predsednicima privrednih komora podsetio na predlog poslovne zajednice Zapadnog Balkana za bržu integraciju regiona u EU kroz stvaranje evropske ekonomske zajednice Jugoistočne Evrope i ubrzanje procesa ka punopravnom članstvu. To bi po mišljenju Čadeža donelo velike benefite privredama Zapadnog Balkana ali i EU. Predsednik PKS ističe da je Evropska unija glavni spoljnotrgovinski partner Srbiji gde odlazi 75 odsto srpskog izvoza, da su ekonomije kompatibilne i tesno povezane kao i da dele rizike i izazove kao što su energetska kriza, rast cena hrane, sirovina, inflacije…Mihailo Vesović, direktor sektora za internacionalizaciju PKS, podsetio je da je Srbija u turbuletnim vremenima održala makroekonomsku stabilnost, zaposlenost i nivo investicija. Dodaje da je PKS bila snažna podrška privredi kako tokom pandemije tako i danas u vreme ukrajinske krize.
“Odmah po početku krize u Ukrajini, pokrenuli smo info servis za privredu, uspeli smo da izvučemo veliki broj vozača i kamiona koji su se zatekli u Ukrajini krajem februara. Svakodnevno pružamo važne informacije kompanijama od situacije na graničnim prelazima do finansijskih analiza. Naš prioritet je da pomognemo kompanijama da se pozicioniraju i na novim tržištima kao što su Bliski istok i Severna Afrika, a cilj nam je potpisivanje što više sporazuma o slobodnoj trgovini sa što više država kako plasman naših proizvoda ne bi bio opterećen visokim cariskim dažbinama”, rekao je Vesović.
Ocenjujući da se Evropa nalazi u velikoj krizi, Luk Frajden predsednik Unije evropskih komora – Eurochambers ukazao je je da su potrebne strukturne mere i subvencije kako bi se kompanijama pomoglo da prevaziću probleme u poslovanju. Poručuje da je neophodna saradnja privrednih komora i poslovnih zajednica jer samo zajedničkim aktivnostima mogu da se prevaziđu izazovi, saopštila je PKS.

 

Tags
Back to top button