Koronom razorena avio-industrija mogla bi da oživi već naredne godine – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Koronom razorena avio-industrija mogla bi da oživi već naredne godine

Putnički aviosaobraćaj oporavlja se brže nego što se očekivalo i avio-industrija bi mogla da povrati brojke na nivo pre pandemije 2023. godine, ranije nego što se to očekivalo, navode predstavnici Međunarodnog udruženja vazdušnog prevoza (IATA).

Ublažavanje ograničenja vezanih za Kovid -19 dovelo je do skoka broja putnika, odnosno većeg intersovanja za letove.

Generalni direktor Međunarodne asocijacije vazdušnog saobraćaja (IATA) Vili Volš rekao je za Rojters da su kratkoročni izgledi i dalje pozitivni čak i kada se avioindustrija suočava sa novim preprekama kao što su visoke cene nafte, inflacija i nedostatak radne snage.

“Vidimo da ima sve više rezervacija. Svakako da svi izvršni direktori avio-kompanija vide perspektve za dalju potražnju“, rekao je on na konferenciji.

Očekuje se da će mnogi regioni imati bolji učinak ove godine.

Dodao je da da bi sveukupno, s obzirom na trenutno ubrzano povećanje putničkog saobraćaja, industrija mogla dostići broj putnika pre pandemije sledeće godine.

Izvršni direktor Vizz Air-a Jozsef Varadi je za Rojters rekao da je prilično uveren da će evropska niskotarifna avio-kompanija imati dobar letnji broj rezervacija, dodajući da je zabrinut zbog poremećaja u lancu snabdevanja kao što je nedostatak osoblja na aerodromu.

Inače, avio-industrija se bori sa nedostatkom osoblja jer je ranije smanjila svoju radnu snagu tokom pandemije, usled globalnih ograničenja putovanja i smanjene potražnje. Zbog toga su neke avio-kompanije bile prinuđene da ovog leta redukuju letove.

Izvor: BIZLife

Tags
Back to top button