Referentna kamatna stopa dva osto, pad inflacije u drugoj polovini godine – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJANBSSLIDERSVE VESTI

Referentna kamatna stopa dva osto, pad inflacije u drugoj polovini godine

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da poveća referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena, na nivo od dva odsto. Istovremeno, odlučeno je da se i stopa na depozitne olakšice i stopa na kreditne olakšice povećaju za po 50 baznih poena, na nivoe od jedan odnosno tri odsto, navodi se u saopštenju NBS.

“Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je pre svega imao u vidu da su inflatorni pritisci na svetskom i domaćem tržištu i dalje jači i postojaniji nego što se prethodno očekivalo i da to zahteva dodatno pooštravanje monetarnih uslova kako bi se ograničili sekundarni efekti na inflaciona očekivanja i dalji rast inflacije”, kaže se u saopštenju.

U cilju uticaja na smanjenje inflacije u narednom periodu Izvršni odbor je drugi put uzastopno povećao referentnu kamatnu stopu Narodne banke Srbije čime je nastavljeno  povećanje restriktivnosti monetarne politike, koje je započeto u oktobru prošle godine, postepenim povećanjem prosečne ponderisane stope na aukcijama repo prodaje hartija od vrednosti – koja je od oktobra do danas povećana za ukupno 110 baznih poena.

Izvršni odbor konstatuje da dešavanja na međunarodnom tržištu prethodnih meseci karakteriše jačanje geopolitičkih tenzija i izbijanje konflikta u Ukrajini, koji su uticali na produbljivanje energetske krize na globalnom nivou, dalji rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda i industrijskih sirovina, kao i na produžavanje otežanog funkcionisanja međunarodnih lanaca snabdevanja.

NBS podseća da je inflacija u Srbiji, kao i u većini drugih zemalja, nastavila da se kreće uzlaznom putanjom i u martu je iznosila 9,1 odsto međugodišnje, vođena i dalje u najvećoj meri rastom cena hrane i energije. Bazna inflacija (po isključenju cena hrane, energije, alkohola i cigareta), na koju mere monetarne politike najviše utiču, bila je gotovo dvostruko niža od ukupne inflacije (4,8 odsto u martu), čemu je doprinela očuvana relativna stabilnost deviznog kursa i u izuzetno neizvesnim globalnim uslovima.

“Prema našim najnovijim projekcijama i dalje očekujemo da će inflacija u drugoj polovini ove godine imati opadajuću putanju”, navodi se u saopštenju.

Tags
Back to top button