PLAN EU: Obnoviti Ukrajinu zamrznutim ruskim sredstvima – Bankar.rs
SVE VESTI

PLAN EU: Obnoviti Ukrajinu zamrznutim ruskim sredstvima

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku Josep Borrell izjavio je kako bi članice EU trebale razmotriti opciju finansiranja obnove Ukrajine “zamrznutim” rsukim deviznim rezervama.

U intervjuu za Financial Times, Borrell je rekao kako je opcija iskorištavanja ruskog novca u obnovi Ukrajine itekako realna te je ovaj potez uporedio s praksom koju su Sjedinjene Američke Države primenjivale u Afganistanu.

“Amerika je preuzela kontrolom nad milijarde dolara vrednom imovinom Afganistanske centralne banke i to dijelom kako bi se obeštetile žrtve terora te za humanitarnu pomoć zemlji. Bio bih za ovaj potez i u slučaju Ukrajine jer je logičan. Imamo novac u džepu i neko bi morao objasniti zašto je to dobar potez kada je reč o afganistanskom novcu, a nije dobar kada je reč o ruskom”, poručio je Borrell.

Početkom ruske invazije na Ukrajinu, Evropska unija i saveznici zamrznuli su stotine milijardi dolara vredne devizne rezerve Centralne banke Rusije prenio je Klix.

Zbog toga, unutar evropskih diplomatskih krugova već su se pokrenule rasprave o tome kako bi se novac mogao iskoristiti za obnovu Ukrajine, a upravo je Borrell jedan od najvećih zagovornika ovakve ideje.

“Borrell je rekao da je pitanje kako platiti obnovu Ukrajine jedno od ključnih političkih pitanja s obzirom na neverovatnu količinu novca koja bi bila uključena”, piše FT.

Iako bi iskorištavanje ruskog novca za obnovu Ukrajine značio i dodatno pogoršanje odnosa između Moskve i Zapada, Borrell ističe kako ovakav potez ne bi bio neuobičajen.

“Amerika je u Afganistanu izdvojila 3,5 milijardi dolara zamrznutih rezervi za pomoć žrtvama. Trenutno imamo jedno od najvažnijih političkih pitanja na stolu – ko će platiti obnovu Ukrajine?”, izjavio je Borrell.

Tags
Back to top button