Siromašni Ukrajinci idu u Nemačku, a bogati u Crnu Goru – Bankar.rs
SVE VESTI

Siromašni Ukrajinci idu u Nemačku, a bogati u Crnu Goru

Siromašni Ukrajinci idu u Nemačku jer tamo od države dobijaju novac i smeštaj, a bogati dolaze u Crnu Goru i iznajmljuju stanove na Primorju, pričaju za Pobjedu zaposleni u agencijama za nekretnine.

Zbog neizvesnosti dešavanja u njihovoj zemlji, za sada ne kupuju nekretnine.

Naseljavanje bogatih Ukrajinaca, ali i velikog broja Rusa, u protekla tri meseca, uticalo je na cenu zakupa stanova koja se čak povećala i tri puta, pa tako za godinu zakupci uzmu i do 10.000 evra.

Stanova za izdavanje skoro da i nema, pa stanari, koji već godinama stanuju, dobijaju otkaze jer ne mogu da plaćaju tako skup zakup.

Biće mesta za turiste

Turistički radnici, međutim, kažu da nema bojazni za turiste, cena apartmana neće biti povećana, jer je to druga vrsta smeštaja koja ne odgovara izbeglim porodicama.

I cene nekretnina su se takođe povećale, da li od poskupljenja građevinskog materijala ili inflacije, vlasnici agencija ne mogu da utvrde. Kupuju ih najviše državljani Srbije, Crne Gore, a ima interesovanja Nemaca i Rusa, ali samo onih koji su već duže ovde, jer oni koji sada dolaze su onemogućeni da prebace novac.

Državljani Rusije dolaze u Crnu Goru, uglavnom preko Srbije, a dolaze na Primorje i beže od političke situacije u svojoj državi, koja im ne ide naruku zbog poslovanja. Masovno iznajmljuju stanove i kuće.

Najveći pritisak je na Budvu, jer vide mnogo mogućnosti koje nudi u smislu investiranja u nekretnine, mada interes postoji i za druge primorske gradove.

Ukrajinci plaćaju basnoslovne sume za stanarinu

Vlasnik agencija Kamin nekretnine iz Budve Dušan Ranković, koji se već 22 godine bavi ovim poslom, kaže da ne pamti ovakvu situaciju i uopšte ne može da predvidi šta će se desiti, mada misli da je cela situacija sa cenama “napumpana”. Nema neko konkretno mišljenje, ali misli da cene moraju da se stabilizuju do kraja godine.

“Ukrajinci plaćaju basnoslovne sume za stanarinu, tako da se došlo u situaciju da nema stanova ni za izdavanje, a ni za prodaju. Najgore je što su stanodavci počeli da daju otkaze stanarima, koji već godinama stanuju kod njih, koji su plaćali 300, 400 evra mesečno da bi od Ukrajinaca uzimali preko 600, 700 evra”, tvrdi Ranković.

Kaže i da su znatno poskupeli i stanovi, što opravdava sa poskupljenjem građevinskog materijala.

Što se tiče cena, kvadrat stana u Budvi u centru ide i preko 4.000 evra, da bi okolina bila nešto jeftinija i kreće se do 2.000.

Izvor: CdM

Tags
Back to top button