APR: Srpska privreda, pored brojnih izazova, ostvarila pozitivan neto rezultat – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

APR: Srpska privreda, pored brojnih izazova, ostvarila pozitivan neto rezultat

Srpska privreda je, i pored brojnih izazova sa kojima se suočavala tokom 2022. godine, ostvarila pozitivan neto rezultat u iznosu od 864,2 milijarde dinara, koji je za 26,3 odsto veći od prošlogodišnjeg, saopšteno je iz Agencije za privredne registre.

Pozitivne rezultate pratilo je povećanje broja zaposlenih za 5.375 radnika, tako da su privredna društva na teritoriji Srbije ukupno zapošljavala 1.281.412 radnika, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, ovo su prvi sveobuhvatni podaci o poslovanju pravnih lica i preduzetnika koje je objavila Agencija za privredne registre u okviru analize „Osnovni nalazi o poslovanju pravnih lica i preduzetnika u 2022. godini”, a koja prati objavljivanje publikacije „Godišnji bilten finansijskih izveštaja za 2022. godinu” sa preliminarnim zbirno obrađenim podacima iz redovnih godišnjih finansijskih i statističkih izveštaja za 159.867 pravnih lica i 113.643 preduzetnika, koji su u skladu s propisima uneti u bazu za statističke potrebe.

„Godišnji bilten finansijskih izveštaja za 2022. godinu“ je osmo dvojezično izdanje ove publikacije (na srpskom i engleskom jeziku) koju objavljuje Agencija.

Sadrži zbirne podatke o finansijskom položaju i uspešnosti poslovanja pravnih lica i preduzetnika u Srbiji za poslednje dve godine. Preliminarni zbirni podaci iz redovnih godišnjih finansijskih izveštaja iz baze za statističke potrebe zbirno su obrađeni prema vrsti, veličini, pravnoj formi tj. obliku organizovanja, pretežnoj delatnosti i teritorijalnoj pripadnosti pravnog lica ili preduzetnika, kao i prema drugim kriterijumima značajnim za sagledavanje ukupnih privrednih kretanja u zemlji.

N1

Tags
Back to top button