Gorivo jeftinije – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Gorivo jeftinije

Nove cene goriva

Nova maksimalna cena evro dizela, narednih sedam dana, biće 202 dinara, dok će evro premijum BMB 95 koštati 180 dinara, objavilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Nove cene važiće do sledećeg petka, kada će ministarstvo objaviti nove iznose maksimalnih maloprodajnih vrednosti za ove dve vrste goriva.

Podsetimo, cene benzina i dizela koje reguliše država prošlog petka značajnije su uvećane, pa se evro dizel do 6. maja prodavao po 206,2 dinara, a evro premijum BMB za 184 dinara.

Ministarstvo trgovine nije danas do 15 časova, kako je predviđeno uredbom, objavilo nove regulisane cene goriva.

Umesto toga, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, saopštio je prilikom svog obraćanja javnosti u 18 časova, da će nove cene goriva biti objavljene u 20 časova i da će – “ići u rikverc”.

“Regulisane cene benzina i dizela biće 10 dinara niže nego što su bile ove nedelje – vratiće se na 195 dinara za evro dizel i 180 dinara za benzin” najavio je predsednik Srbije.

Međutim, već tada je bilo jasno da to neće važiti za sve benzinske pumpe pošto je Vučić poručio da “na nekim drugim pumpama koje se ne snabdevaju jednim delom od naše nafte cene nigde ne smeju da pređu 197 dinara i 202 dinara za litar”.

Podsetimo, Vlada Srbije propisala je način kako se utvrđuje maksimalna cena ova dva goriva na benzinskim pumpama, a primena ove uredbe produžena je do kraja maja, uz izmene koje se odnose na zaradu benzinskih pumpi kojima je omogućena za dinar veća marža.

Izvor: SEEbiz

Tags
Back to top button