Prve transakcije klijenata uspešno izvršene na globalnoj platformi za finansiranje trgovine “Batavia” – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESVE VESTI

Prve transakcije klijenata uspešno izvršene na globalnoj platformi za finansiranje trgovine “Batavia”

Batavia“, svetska platforma za finansiranje trgovine zasnovana na blockchain tehnologiji koju je zajednički razvio konzorcijum koji čine Bank of Montreal (BMO), CaixaBank, Commerzbank, Erste Grupa, IBM i UBS, uspješno je završila prve pilot transakcije uživo sa korporativnim klijentima.

Inicijalne transakcije obuhvatale su trgovinu automobilima iz Nemačke ka Španiji, kao i tekstilnim sirovinama za proizvodnju nameštaja, iz Austrije ka Španiji.

Ove transakcije predstavljaju važan korak u uspostavljanju „Batavije“ kao otvorenog ekosistema koji je izgrađen na IBM-ovoj blockchain platformi. Ona ima potencijal da uvede revolucionarne promene u iskustvo klijenata, pružanjem digitalnog i automatizovanog načina sklapanja, obezbeđivanja i finansiranja međunarodnih trgovinskih transakcija. Pilot transakcije su podrazumevale razna prevozna sredstva, geografske položaje i trgovinske strane različitih veličina, čime se ističe sposobnost „Batavije“ da upravlja različitim vrstama i obimima transakcija.

Pokrivanjem celog procesa trgovine, „Batavija“ obuhvata kako sklapanje trgovinskih ugovora, tako i vršenje „pametnih“ plaćanja, koja mogu da budu automatski inicirana predviđenim događajima u lancu nabavke koja su zabeležena u blockchain-u. Platforma je u stanju da integriše alate za praćenje i upravljanje rizikom, koji mogu da budu vezani za ključna dešavanja u lancima nabavke i signale iz IoT uređaja, koji su predmet dogovora kupca i prodavca. Ove i mnoge druge karakteristike „Batavije“ pomažu da se uspostavi platforma za finansiranje trgovine kao solidna osnova za budući ekosistem finansiranja trgovine.

„Prve transakcije uživo, koje uključuju privredne klijente, istinska su prekretnica u razvoju ’Batavije’ i ističu ogromni potencijal ove globalne trgovinske platforme. Erste Grupa je zahvalna svom korporativnom klijentu Lenzing AG-u i njihovom zavisnom preduzeću Lenzing Fibers GmbH-u, kao i kolegi učesniku u ’Bataviji’ CaixaBank-u, na tome što su uspešno sarađivali na jednoj od ovih pilot transakcija. Mada su dodatni ključni koraci neophodni pre nego što ona postane u potpunosti integrisana u naše ponude poslovnim klijentima, ’Batavia’ pruža dobar primer kako u Erste-u primenjujemo inovativne tehnologije kako bismo našim klijentima – uključujući one u privrednom sektoru – pružili rešenja koja im donose više izbora, transparentnosti i efikasnosti”, rekao je Patrik Goc (Patrick Götz), direktor korporativnih „flow” proizvoda u Erste Group Bank AG sa sedištem u Beču.

Oslanjajući se na uspješan razvoj minimalnog održivog proizvoda i prvih pilot transakcija sa klijentima, „Batavia“ projekat namerava da uđe u novu fazu sa fokusom na izgradnji rešenja spremnog za produkciju. To će možda obuhvatati udruživanje sa fintech preduzećima, finansijskim institucijama ili drugim liderima inovacija na tržištu.

Tags
Back to top button