MK Grupa u prvom agrosolarnom projektu u regionu, investicija vredna 340 miliona eura – Bankar.rs
SVE VESTI

MK Grupa u prvom agrosolarnom projektu u regionu, investicija vredna 340 miliona eura

Kompanije Fintel energija i MK grupa potpisale su memorandum o razumevanju sa kineskom kompanijom PowerChina, čime je započela realizacija zajedničkog projekta Agrosolar u Kuli, a ta investicija je vredna 340 miliona eura, saopšteno je danas.

Nakon što su se pozicionirale kao lideri u proizvodnji struje iz energije vetra, Fintel energija i MK grupa započinju pionirski poduhvat koji koristi energiju sunca i u isto vreme omogućava održivu poljoprivrednu proizvodnju ispod solarnih panela.

Reč je, kako se navodi, o prvom projektu tog tipa na Balkanu i najvećem u Evropi, a vrednost investicije iznosi 340 miliona eura.

– Potpisivanjem ovog sporazuma definisali smo jasnu zainteresovanost obiju strana da uzmu učešće u najvećem agrosolarnom projektu u Evropi. Posebno značajan korak je izgradnja pilot solarnog parka od 50 kilovata, koja započinje u naredna tri mjeseca, navedeno je u saopštenju.

Agrosolar projekat će se prostirati na 770 hektara na teritoriji opštine Kula. Solarna elektrana biće kapaciteta 660 megavata, a planirana godišnja proizvodnja zelene energije oko 832 gigavat sata, što zadovoljava potrebe oko 200.000 domaćinstava.

– Na ovaj način nastavljamo da doprinosimo ostvarenju cilja Srbije da učešće energije iz obnovljivih izvora poveća na najmanje 40 odsto do 2040. godine, rekao je generalni direktor Fintel Energije Tiziano Giovannetti.

Direktor resora za finansije i rizike MK grupe Andrija Vuković rekao je da Agrosolar donosi veliku inovaciju kroz sinergiju zelene energije i održive poljoprivrede.

Obe oblasti su, kako je rekao, odavno dio agende MK grupe, ali i nacionalne strategije Srbije, a projekat će donijeti još jednu inovaciju u srpski energetski sektor, pošto će u okviru druge faze biti izgrađeno postrojenje za proizvodnju zelenog vodonika koje će se napajati iz solarne elektrane.

– Pored zelenog vodonika ova tehnologija omogućiće i dnevnu proizvodnju 300 tona mineralnog đubriva urea, dobijenog na potpuno održiv način, rekao je Vuković.

Kineska kompanija PowerChina, jedna je od najvećih građevinskih kompanija na svetu kad je u pitanju infrastruktura i sektor energetike.

– Radujemo se radu na projektu i zajedničkom cilju da razvijamo energiju iz obnovljivih izvora u Srbijii doprinesemo dostizanju ugljenične neutralnosti, rekao je predstavnik kompanije PowerChina u Srbiji Yang Bo.

Fintel enragija i MK grupa su 2015. godine otvorili vetropark Kula, ukupne instalisane snage 9,9 MW, a godinu dana kasnije i drugi “La Piccolina”, instalisane snage 6,6 MW. Pokretanjem vetroparka “Košava” u Izbištu 2019. godine, instalisane snage 69 MW, 45.000 stanovnika koristi zelenu struju.

Izvor: Indikator.ba

Tags
Back to top button