WEF: Pet izazova za Srbiju u naredne dve godine – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

WEF: Pet izazova za Srbiju u naredne dve godine

Pet ključnih izazova naredne dve godine u Srbiji biće blisko povezani sa životnom sredinom, ekonomskom krizom i geopolitičkom strategijom, navodi Svetski ekonomski forum (WEF).

To stoji u nedavno objavljenom 17. izdanju izveštaja o rizicima na globalnom nivou „The Global Risks“ za ovu godinu, a uključuju i rezultate ankete koju je ta organizacija sprovela. Kako su precizirali, „pitali su više od 12.000 lidera: Kojih pet rizika će predstavljati ključne pretnje za pojedine zemlje u naredne dve godine?“, a odgovore su mogli da izaberu među unapred opisanih 35. Dobijeni rezultati rangirani su tako da prvi rizik predstavlja najčešći odgovor anketiranih na ovo pitanje.

Tako je za Srbiju, prema ovoj anketi, na prvom mestu šteta po životnu sredinu koju je izazvao čovek. U njega spadaju gubici ljudskih života, finansijski gubici i šteta po ekosisteme kao posledica ljudske aktivnosti i neuspešan suživot sa životinjskim ekosistemima. Rezultati svega toga su: propadanje zaštićenih oblasti, industrijski akcidenti, naftne mrlje, kontaminacija radioaktivnim materijalom, trgovina divljim i zaštićenim životnjama…

Dužnička kriza u velikim ekonomijama je na drugom mestu, a posledice su te da su finansije preopterećene akumulacijom duga, odnosno njegovim servisiranjem. Sve to za rezultat neretko ima masovna bankrotstva, neizvršenje obaveza, insolventnost, te krizu likvidnosti i državnog duga.

Treći u ovom nizu rizika je kriza koja se odnosi na zapošljavanje i životni standard. Ona je posledica pogoršanja standarda radno sposobnog stanovništva, a podrazumeva: nezaposlenost ili nedovoljnu uposlenost, pad plata, loše ugovore i degradiranje prava radnika.

Na četvrtom mestu su problemi digitalne nejednakosti. To je nedoslednost u pristupu glavnim digitalnim mrežama i tehnologiji u različitim krajevima zemlje zbog nejednakih ulaganja, neobučenosti radne snage, nedovoljne kupovne moći, Vladinih ograničenja, te kulturoloških razlika.

Geopolitizacija strateških resursa je na petom mestu izazova, a za nju se vezuju koncentracija, iskorištavanje ili ograničavanje mobilnosti dobara, znanja, usluga ili tehnologija koje su ključne za ljudski razvoj, a sve to s kako bi se dobila određena geopolitička prednost.

Izvor: Bankar.rs

Tags
Back to top button