Industrija video-igara prihoduje 125 miliona evra – Bankar.rs
INOVACIJESVE VESTI

Industrija video-igara prihoduje 125 miliona evra

U Srbiji je u svakom trenutku otvoreno oko 140 radnih mesta. To nisu samo programer i umetnici već i razni drugi stručnjaci

Ukupan prihod industrije video-igara u Srbiji je 125 miliona evra i u njoj trenutno radi 130 kompanija. Glavni razvojni centri kod nas su u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, pokazuju podaci iz najnovijeg izveštaja Srpske asocijacije industrije video-igara.

Kristina Janković Obućina, izvršna menadžerka Srpske asocijacije industrije video-igara, kaže da naša gejminig industrija zapošljava 2.200 stručnjaka iz različitih oblasti, a 30 odsto zaposlenih su žene, što Srbiju svrstava u prvu državu u Evropi po ovoj statistici.

Razvoju industrije video-igara na globalnom nivou najviše pomažu državni fondovi posvećeni finansiranju mladih timova i gejming projekata. Kakva je situacija kod nas?

– Kod nas i dalje ne postoji fond posvećen razvijanju gejming projekata, ali postoji nekoliko fondova na koje mogu da se prijave i gejming startapi. Većina onih koji su na početku finansiraju projekat iz ličnih sredstava ili, ukoliko se bolje pripreme, obezbede investicije gejming izdavača. Države koje su uvele fondove za razvoj igara, poput Nemačke i Italije, ili druge vidove poreskih i ostalih olakšica za poslovanje, videle su znatan broj novih igara, timova i izvoza ovog izuzetno traženog digitalnog proizvoda. U Srbiji je u svakom trenutku otvoreno oko 140 radnih mesta. To nisu samo programer i umetnici već i razni drugi stručnjaci – za monetizaciju, dizajn zvuka, produkciju. Naši članovi ove godine otvoriće ukupno 450 novih radnih mesta – kaže Kristina Janković Obućina.

Samo u protekloj godine video-igre nastale u Srbiji preuzete su ili kupljene čak 370 miliona puta. Na pitanje koje video-igre iz Srbije su najpopularnije ona odgovara da, kao i u globalnoj gejming industriji, veliki broj igrača igra na mobilnim telefonima. Jedan od najuspešnijih sportskih naslova je svakako „Top eleven” beogradske kompanije „Nordeus”, a u drugim žanrovima se izdvajaju „Woka Woka” i „Viola’s quest” studija „Two desperados”, potom niški „Peaksel” s desetinama miliona preuzimanja dečjih i „puzzle” igara.

Marko Dimitrijević, direktor marketinga niške gejming kompanije „Sozap”, smatra da će srpska gejming scena, da bi nastavila da se razvija i napreduje, morati da prati svetske trendove u industriji video-igara kao što je to činila i do sada.

– Svetsko tržište je sve veće, tako da očekujem da će još ljudi ući u ovu industriju kao jednu od perspektivnijih grana biznisa kod nas. Očekujem pojavljivanje još timova koji će razvijati mobilne video-igre. Dolazak svetski poznatih kompanija u Srbiju govori nam da u ovoj industriji zaista imamo kvalitetnog kadra, ali je još bitnije što će te kompanije koje sada posluju u Srbiji dovesti svoju poslovnu kulturu i znanje, što će pozitivno uticati na ceo gejming ekosistem kod nas – kaže Dimitrijević.

Industrija video-igara je jedna od najbrže globalno rastućih industrija, kojoj je, sa sadašnjih gotovo 180 milijardi dolara prihoda, projektovan rast do skoro 270 milijardi dolara u 2025. godini.

Kada je „Majkrosoft” početkom godine preuzeo jedan od najvećih i najpoznatijih studija za izradu video-igara „Activision Blizzard” za čak 68,7 milijardi dolara, mnogima je postalo jasno o kolikoj snazi i potencijalu industrije je reč. I industrija video-igara u Srbiji godišnje beleži rast od oko 20 odsto.

Poslednji veliki događaj odigrao se prošle godine kada je najuspešniju srpsku gejming kompaniju „Nordeus” kupila američka kompanija „Take-Two” za 378 miliona dolara.

Izvor: Politika.rs

Tags
Back to top button