Veliki broj ruskih državljana otvorio račune u srpskim bankama – Bankar.rs
DOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

Veliki broj ruskih državljana otvorio račune u srpskim bankama

Otvaranje računa za strane državljane u Srbiji regulisano je zakonima koji su usklađeni sa EU zakonima.

To je za Infobiz na N1 izjavio Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbija, povodom informacija da je veliki broj ruskih državljana otvorio račune u srpskim bankama. On ističe da nije samo ukrajinska kriza dovela strance u Srbiju, koji traže sigurnije mesto za život, nego da je prethodnih godina veliki broj IT nomada došao ovde, preselio firme i otvorio račune.

„To su nerezidentni računi. Oni mogu da donesu gotovinu do 10.000 evra. Sve preko toga morate da dokažete poreklo novca koji donosite – možete i sa nekog drugog računa da izvršite transfer“, navodi Vasić.
Sa tim računom, dodaje, jedino ne možete da – podižete kredit.

„Suštinski, klijent može da raspolaže novcem sa tog računa, da dobije kartice… Inače, pravo banke je i da ne otvori račun – postoje načini da banka izvrši potrebne provere u okviru Zakona o sprečvanju pranja novca i finansiranja terorizma, tu smo potpuno usklađeni sa EU, a to daje legitimitet banci da ne otvori račun“, objašnjava sagovornik Infobiza.

Oko 20.000 IT nomada je u Srbiji. To je, kaže, zanimljiv, pozitivan trend.

„Oni biraju Srbiju kao destinaciju za privremeni rad, pokreću tražnju i dobre ekonomske trendove, a razmenjuju i znanje“, ističe Vasić.

Građani ne treba da budu zabrinuti

Kada je reč o kreditima, podignuta je referentna kamatna stopa, a to se, pojašnjava, radi da se smanji davanje pozajmica kako bi se uticalo na smanjenje inflacije.

„Građani ne treba da budu zabrinuti, to je postepena promena, stopa je povećana za 0,5 odsto, što znači da je za gotovinski kredit od 300.000 dinara, sa rokom otplate od 48 meseci, rata povećana za 70 dinara“, navodi sagovornik Infobiza.

Ko može da očekuje blagi rast rate? Oni koji su uzeli dinarske kredite sa varijabilnom kamatnom stopom, sa tromesečnim ili šestomesečnim usklađivanjem kamatne stope belibor.

„Mirno mogu da spavaju oni koji su uzeli kredit indeksiran u evrima, njima se rata trenutno ne menja. Takođe i oni koji su uzeli kredit sa fiksnom kamatnom stopom, jer njima je rata do kraja otplate zajma – ista“, navodi Vladimir Vasić.

Izvor: N1

Tags
Back to top button