Petrol odustaje od nove poslovne zgrade i ulaska u bankarstvo – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESVE VESTI

Petrol odustaje od nove poslovne zgrade i ulaska u bankarstvo

Kompanija Petrol je odustala od ideje o gradnji nove zgrade jer vide poprilično mogućnosti za isplativije investicije, rekla je za list Delo predsednica Uprave Petrola Nada Drobne Popović.

U svojoj strategiji do 2025. godine, Petrol je takođe odustao od planova stvaranja finansijskog stupa kupovinom banke. Usredsrediće se na osnovne aktivnosti.

Prema strategiji, Petrol će se fokusirati na svoju osnovnu delatnost osiguranja snadbevanja energijom, jer u tom području vidi veliki potencijal i mogućnosti u vezi sa energetskom transformacijom, a takođe će nastojati da smanji emisije štetnih gasova.

Petrol u 2025. godini planira da ostvari 180 miliona evra neto dobiti i 336 miliona evra operativne dobiti pre amortizacije (EBITDA), prema novoj strategiji kompanije od 2021. do 2025., koju je krajem januara odobrio Nadzorni odbor. Očekuje se da će se neto dobit gotovo udvostručiti, a EBITDA povećati za trećinu.

U ovom strateškom razdoblju ostaće prisutni na svim tržištima sa fokusom na Sloveniju, gde će učvrstiti vodeću poziciju energetske kompanije i vodećeg partnera u energetskoj tranziciji, Hrvatsku, gde će proširiti portfolio kupaca na polju energije i usluge energetske tranzicije i uložiti u proizvodnju električne energije, energije iz obnovljivih izvora, i Srbiju, gde će povećati svoj tržišni udeo u prodaji energije. Plan je povećati broj benzinskih stanica sa 500 na 627.

Petrol je nedavno potpisao ugovor o preuzimanju hrvatskog Croduxa, koji će grupi osigurati 91 novu benzinsku stanicu.

Izvor: Indikator.ba

Tags
Back to top button