“U Kragujevcu će se proizvoditi električni automobili” – Bankar.rs
SVE VESTI

“U Kragujevcu će se proizvoditi električni automobili”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se nakon sastanka i potpisivanja ugovora sa predstavnicima kompanije Stelantis.

“Ovaj dan je veoma važan za Srbiju, danas počinjemo potpuno novu eru u investicijama u našu zemlju. Mi smo danas potpisali ugovor o finansiranju električnog automobila koji će se proizvoditi u Kragujevcu. Sada ide tranzicioni period do 2023, već od 2024. idemo sa proizvodnjom jednog modela”, rekao je Vučić.

Srbija će, kako je rekao, sada ići u potpunosti u korak sa najrazvijenim svetom i imati finalnog proizvođača električnog automobila. Kako je istakao, automobil će biti namenjen za srednju klasu.

“Za nas počinje nova era i u našem ponašnju, moramo da počnemo da pripremamo Srbiju za električne i blago hibridne automobile. Moramo da razmišljamo ne samo o gustini stanica za punjenje, jer kako ubediti nekog u Babušnici, Ljuboviji da kupi električni automobil, a važno je zbog životne okoline, ako ne može da vidi stanice za punjenje nedaleko od svoj kuće”, dodao je on.

Vučić je kazao da moramo da izmenimo sve naše strateške planove vezano za energiju.

S tim u vezi je podstio je da je cena električnog automobila značajno veća od onih sa klasičnim motorom iste klase.

“Moramo da razmišljamo o ceni električne energije, da imamo jeftinu, odnosno od drugih jeftiniju struju, a da bismo to postigli moramo da imamo više obnovljive energije, da krenemo u izgradnju reverzibilnih elektrana. Mnogo posla i stvari je pred nama. Moramo da se promenimo da bismo u potpunosti bili spremni, jer 2035.neće postojati nikakva druga vozila od elekrtičnih. Do 2030. zadržaćemo klasične motore, posle toga imaćemo samo električne motore”, dodao je on.

Vučić je objasnio da ta vozila imaju specijalne baterije koje nose 40 odsto cene automobila.

“Ovo je nova investicija u visini od ukupno 190 miliona evra, Srbija će dati 48 miliona evra. Za nas je to značajno i zbog Kragujevca, Šumadije, ali i cele Srbije. Više nije samo pitanje koliko ćemo ljudi zaposliti, već i kakvu ćemo novu vrednost da proizvedemo i kako će to uticati na naš BDP. Stelantis će imati nešto manje od 80 do 100 novih modela do 2030. godine, potpuno vam je jasno kakva se revolucija priprema na automobilskom tržištu”, rekao je predsednik.

Naglasio je da se u Srbiji proizvode delovi za mnoge automobilske kuće, ali je posebno značajno kada imate finalni proizvod.

Izvor: Tanjug/B92

Tags
Back to top button