Joksimović: Iz budžetske podrške EU 18 miliona evra za posledice Kovid-19 – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Joksimović: Iz budžetske podrške EU 18 miliona evra za posledice Kovid-19

Ministarka za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović potpisala je danas izmene i dopune Finansijskog sporazuma o budžetskoj pomoći Evropske unije za reformu javne uprave kojim će biti omogućeno da se neutrošena sredstva u iznosu od 18 miliona evra opredele za prevazilaženje socio-ekonomskih posledica krize izazvane pandemijom Kovid-19.

U svetlu izazova sa kojima se Republika Srbija suočava usled pandemije Kovid-19, Joksimović je inicirala razgovore sa Delegacijom Evropske unije u Beogradu na temu korišćenja neutrošenih sredstava u sklopu sprovođenja Programa sektorske budžetske podrške u oblasti reforme javne uprave sa predlogom koji bi omogućio da se deo ovih sredstava upotrebi kako bi se smanjile društveno-ekonomske posledice zdravstvene krize.

“U martu sam uputila molbu komesaru Varheiju da omogući preusmeravanje neutrošenih IPA sredstava za potrebe suočavanja sa zdravstvenom krizom i prevazilaženje negativnih društveno-ekonomskih posledica pandemije. Potpisivanjem ovog Sporazuma obezbeđeno je 18 miliona evra direktne pomoći Evropske unije“, rekla je Joksimović i dodala da je „sektorska budžetska pomoć jedan od najpogodnijih modela sprovođenja podrške, imajući u vidu da njeno sprovođenje podrazumeva direktan transfer bespovratnih sredstava u budžet Republike Srbije, kojima će vlada upravlјati shodno trenutnim potrebama i merama predviđenim za društveno ekonomski oporavak zemlјe. Isplata ovih sredstava se očekuje 2021. godine“.

Joksimović je podvukla da je ova podrška samo jedan deo pomoći koji je EU obezbedila Republici Srbiji u suočavanju sa izazovima Kovid-19 krize, i ovim putem izrazila zahvalnost partnerima iz Evropske unije na blagovremenoj i obimnoj podršci koja je od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju, imajući u vidu ozbilјnost situacije, razmere izazova i neophodnost pravovremenih i adekvatnih odgovora na krizu.

“Odlukom da iz ovog i drugih izvora podrži Republiku Srbiju, Evropska unija je potvrdila svoju solidarnosti i posvećenost društveno-ekonomskom oporavku naše zemlјe“, zaklјučila je Joskimović.

Tags
Back to top button