EU ima nova pravila za tehnološke divove: Pominje se i moguća zabrana poslovanja u Evropi – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

EU ima nova pravila za tehnološke divove: Pominje se i moguća zabrana poslovanja u Evropi

Velike tehnološke kompanije, uključujući Metu, Gugl i Tviter, moraće da učine više u borbi protiv ilegalnog sadržaja, ako žele da izbegnu paprene kazne.

Naime, prema novom regulatornom režimu Evropske unije, dogovorenom u subotu, reč je o kaznama u visini od više milijardi evra.

Opsežni Zakon o digitalnim uslugama (DSA) može da kazni kompaniju sa – do 6% njenog svetskog prometa zbog kršenja ovih pravila, što bi u slučaju Mete, odnosno njene društvene mreže Fejsbuk – značilo sedam milijardi dolara.

Ponovljena kršenja normi mogla bi čak rezultirati zabranom poslovanja u EU.

Zasebno od Unije, Velika Britanija uvodi zakon o sigurnosti na mreži, koji nameće obavezu brige za tehnološke firme kako bi zaštitile korisnike od štetnog sadržaja. U SAD, Ministarstvo pravde i Federalna trgovinska komisija pokrenuli su antimonopolske postupke protiv Gugla i FB.

Nova pravila, koja stupaju na snagu 2024. godine, odnose se na zabranu oglašavanja vezanog za decu ili na reklame zasnovane na škakljivim podacima – vera, pol, rasa, političko mišljenje.

EU će omogućiti vladama da zatraže uklanjanje ilegalnog sadržaja, što obuhvata i materijal koji promoviše terorizam, seksualno zlostavljanje dece, govor mržnje i komercijalne prevare.

Takođe, cilj je da se društvene mreže prisile da korisnicima omoguće sledeću opciju: označavanje ilegalnog sadržaja na “jednostavan i efikasan način”, kako bi se on mogao brzo ukloniti.

Izvor: Telegraf Biznis

Tags
Back to top button