U prva dva meseca “minus” državne kase 53 mlrd. RSD – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

U prva dva meseca “minus” državne kase 53 mlrd. RSD

U prva dva meseca ove godine ostvaren je deficit republičkog budžeta u iznosu od 52,9 milijarde dinara, objavilo je Ministarstvo finansija.

U ovom periodu ostvareni su prihodi od 240,1 milijarde dinara, dok su rashodi iznosili 293 mlijarde. Samo u februaru je ostvaren deficit u iznosu od 44,8 milijarde dinara.

U februaru su naplaćeni prihodi u iznosu od 116,2 milijarde dinara, od čega su poreski prihodi iznosili 105,8 milijardi dinara. Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV u iznosu od 56,2 milijarde dinara i akciza u iznosu od 25,8 milijarde dinara.

Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 9,8 milijarde dinara, a priliv donacija u februaru iznosio je 0,6 milijarde dinara.

U istom mesecu potrošeno je 160,9 milijardi dinara. Rashodi za zaposlene, u februaru, su iznosili 29,5 milijarde dinara, isplata kamata 23 milijarde dinara, a kapitalni izdaci su iznosili 15,7 milijarde dinara.

Najveća pojedinačna stavka na rashodnoj strani su bili transferi OOSO (fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO) koji su iznosili 48,7 milijarde, s obzirom da je isplaćena jednokratna pomoć svim penzionerima u iznosu od 33,6 milijardi dinara.

Na nivou opšte države u prva dva meseca je zabeležen deficit u iznosu od 50,7 milijardi dinara i primarni fiskalni deficit u iznosu od 8,4 milijardi dinara.

Izvor: Danas

Tags
Back to top button