Nemački građevinari u problemu: “Razvila se prava oluja” – Bankar.rs
SVE VESTI

Nemački građevinari u problemu: “Razvila se prava oluja”

Predstavnici građevinskog sektora u Nemačkoj očekuju znatne probleme u nastupajućem periodu.

Oni se dvoume i oko obećanja nove vlade koja je najavila 400.000 novih stanova godišnje kako bi se smanjio pritisak na tržištu nekretnina, javili su nemački mediji u ponedeljak.

“U sledećoj godini moramo računati sa osetnim poteškoćama u građevinskom sektoru što je posledica zastoja iz pandemije, nedostatka materijala i novih kretanja uzrokovanih ratom u Ukrajini”, rekao je Hans Majer, direktor Saveza bavarske stanogradnje (vdw).

Prema jednom ispitivanju krovnog udruženja nemačkog građevinarstva, 90 odsto građevinskih preduzetnika se žali na nagli porast cena materijala, a 80 odsto na nedostatak građevinskog materijala.

Mnogi preduzetnici se ne usuđuju da sklapaju nove poslove zbog nepredvidivog rasta cena. S obzirom na to da se cene objekata ugovaraju pre početka radova, mnogi, prema ispitivanju, strahuju od ozbiljnih finansijskih problema u slučaju porasta cena materijala, prenosi Poslovni dnevnik.

Predstavnici građevinske industrije smatraju da je obećanje nove socijaldemokratsko-zeleno-liberalne vlada o gradnji 400.000 novih stanova godišnje “pod velikim znakom upitnika”.

“Na tržištu novih stanova se razvila prava oluja pri čemu najveći faktor predstavlja manjak građevinskog materijala”, rekao je Aksel Gedeško, direktor Nemačkog saveza stanogradnje (GdW).

Kao jedan od razloga zbog kojih je cilj gradnje novih, cenama pristupačnih novih stanova, po mišljenju predstavnika građevinske branše neostvariv je i donošenje novih, strožih klimatskih uslova kod novogradnje.

“To poskupljuje gradnju značajno, a preduzetnici, kako bi im se gradnja uopšte isplatila, moraju kasnije od svojih stanara tražiti povećane stanarine što nije vladin cilj”, rekao je Jan-Marko Luczak, portparol zastupničkog kluba opozicione Unije CDU/CSU za pitanje stanogradnje.

Problem manjka materijala pogađa ne samo visoko nego i niskogradnju jer osim čeličnih elemenata za armiranje kao i drva i aluminijuma, nedostaje i smole za gradnju puteva.

Trenutno se radi na promenama pravilnika koji bi građevinskim preduzećima omogućio i naknadno podizanje konačne cene u slučaju poskupljenja materijala. Ali to bi se odnosilo samo na ugovore gde je naručilac radova država.

Problem manjka stručne radne snage je tokom pandemije, zbog manjeg obima radova, smanjen ali bi se u budućnosti mogao ponovo zaoštriti, proizilazi iz podataka krovnog udruženja nemačkog građevinarstva.

(B92/Poslovni dnevnik)

Tags
Back to top button