Borba za plaže: Grci traže da se ležaljke proteraju, a plaže vrate narodu – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Borba za plaže: Grci traže da se ležaljke proteraju, a plaže vrate narodu

Među srpskim turistima koji će odmor provesti u Grčkoj glavno pitanje ove sezone je „koliko koštaju ležaljke na plaži“. Grčka obala, nekada poznata po slobodnom prostranstvu da spustite peškir gde god želite, sada je nakrcana suncobranima i ležaljkama, koji se često protežu do same vode, zbog čega su građani i aktivisti krenuli u borbu za oslobađanje plaža.

Grčka dozvoljava zakup, ali samo dela plaže, dok je Ustavom zagarantovan besplatan javi pristup plažama. Međutim, vlasnici barova su prešli crtu i na mnogim popularnim destinacijama ležaljke i suncobrane postavili toliko gusto, da ni za peškir nema mesta.

Zbog toga je širom zemlje počela pobuna, a građani traže da se zakon poštuje i plaže učine dostupne svima.

Prvu pobedu izvojevali su meštani ostrva Paros, koji su oterali zakupca sa dela plaže.

Na ostrvu Naksos pred sud su izvedena trojica biznismena, zbog uzurpacije plaže. Naime, oni su bez dozvole postavili desetine suncobrana i ležaljki na više plaža, i to na samo nekoliko metara od obale.

Inspekcija je prethodno reagovala na pritužbe građana i uklonila ležaljke i suncobrane, koji su se ponovo pojavili čim su inspektori otišli sa ostrva.

Ministar nacionalne ekonomije i finansija Kostis Hacidakis poručio je da se neće tolerisati samovoljna zauzimanja plaža.

„Očigledno, neki ljudi nisu shvatili da se kontrole, koje će se nastaviti i intenzivirati, ne rade iz komunikacionih razloga, već iz suštinskih, a to je da se građanima obezbedi pristup plažama, da se očuva imidž grčkog turizma i da se štiti javni interes. Vlada ima volju i moć da sprovodi zakonitost, i to će činiti gde god je potrebno. Ponavljam da nećemo odustati“, poručio je grčki ministar.

U međuvremenu, aktivisti su stigli i na omiljena srpska letovališta u Grčkoj – Halkidiki, Sitoniju i Tasos. Prema fotografijama i snimcima koji stižu sa ovih destinacija, situacija se za sada nije promenila.

Pravila zakupa grčkih plaža

• Zakup obale nije moguć ukoliko je njena dužina manja od 6m

• Površina zakupljenog dela obale koja se iznajmljuje zakupcima za postavljanje ležaljki i suncobrana ne sme biti veća od 500 m2. Ukoliko na jednom delu od 500 m2 postoji više zakupaca, između njih mora postojati slobodna zona od najmanje 100m.

• Područje na kom su postavljene ležaljke i suncobrani ne sme iznositi više od 50% cele plaže

• Maksimalna pokrivenost ležaljkama i suncobranima ne sme biti veća od 50% dodeljenog prostora za zakup kako bi se kupači mogli nesmetano kretati. Između redova ležaljki obavezan je slobodan prostor od najmanje 1m.

• Pojas duž obale plaže (između mora i prvog reda ležaljki) uvek mora biti slobodan za nesmetano i bezbedno kretanje kupača i ne sme biti manji od 5m

• Zabranjena je svaka radnja koja menja fizičku morfologiju i žive elemente morske obale i mora

• Prilikom postavljanja ležaljki i suncobrana treba koristiti prirodne i ekološki prihvatljive materijale

• Muzika na plažama ni u jednoj tački zakupljenog prostora ne sme prelaziti 50 Db

• Lokalna vlast je u obavezi da obezbedi svakodnevno čišćenje komunalnih površina i ugradi savremene korpe za otpatke kako bi se obezbedila čistoća i estetika obale i okoline

• Zaštita, briga i održavanje postojećeg zelenila na plaži i same plaže odgovornost je zakupca i odgovorne komunalne službe

N1

Tags
Back to top button