Banka Amerike upozorava da nam se približava recesija – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Banka Amerike upozorava da nam se približava recesija

Banka Amerike, američka multinacionalna investiciona banka i kompanija za finansijske usluge, upozorava da visoka inflacija predstavlja kredibilnu pretnju ekonomskom oporavku koji je počeo pre samo dve godine

„Šok inflacije se pogoršava, šok stope tek dolaze, šok recesije dolazi“, napisao je glavni investicioni strateg Banke Amerike Majkl Hartnet.

Upozorenje Banke Amerike usledilo je uoči novog izveštaja vlade SAD koji pokazuje da supotrošačke cene porasleza 8,5 odsto u martu, što predstavlja najbrži tempo od decembra 1981. godine.

Zabeleženi surekordni skokovi cenau odnosu na prethodnu godinu za sve, od novih vozila i odeće za muškarce do hrane za bebe i preliv za salatu.

Inflacija je „van kontrole“, napisao je Hartnet u belešci upućenoj klijentima i dodao da„inflacija izaziva recesiju“.

Iako je poslednju recesiju izazvala pandemija, ekonomska ekspanzija se često završava tako što Federalne rezerve pritisnu kočnice u borbi protiv rastuće inflacije.

Tržišta se spremaju da Federalne rezerve brzopodignu kamatne stope, najbržim tempom za nekoliko decenija, kako bi se držale cene pod kontrolom. Rizik je da će centralna banka učiniti previše, potapajući privredu u tom procesu.

Banka Amerike ne naglašava direktnorecesiju u Sjedinjenim Državama. Ali, podiže nivo upozorenja na usporavanja i ukazuje na signale recesije na Volstritu.

Hartnet je primetio da je kretanje cena na finansijskim tržištima bilo veoma „recesivno“, navodećistrmoglav padza ekonomski osetljive grane kao što je građevinarstvo, proizvodnja poluprovodnika, male kapitaliste, maloprodaju i privatni kapital.

Očekivanjaglobalnog rastapala je na rekordno niske nivoe u aprilu među menadžerima investicionih fondova koje je anketirala Banka Amerike, navodi se u posebnom izveštaju objavljenom u ponedeljak.

To istraživanje je, takođe, pokazalo da su očekivanja međuinvestitorimapala na najslabiji nivo od marta 2020, približavajući se tako nivoima koji su viđeni ranije, uključujući kolaps Leman Bradersa 2008. i pucanje dot-kom balona 2001. godine.

Prošle nedelje, Dojče banka je postala prva velika banka koja je prognozirala recesiju. Banka očekuje da će Fed gurnuti ekonomiju u „blagi“ pad koji će početi krajem 2023.

Ali, drugi misle da bi Fed mogao da ukroti inflaciju bez izazivanja recesije.

Da bi seinflacijastavila pod kontrolu, investiciona banka Goldman Saks je u izveštaju navela da ekonomski rast mora da omekša na „skromni tempo ispod trenda – dovoljno da ubedi kompanije da odustanu od nekih planova širenja, ali ne toliko da izazovu oštre rezove u tekućoj proizvodnji i zaposlenosti“.

(RTS)

Tags
Back to top button