Ovo je najveći rizik po globalnu ekonomiju – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Ovo je najveći rizik po globalnu ekonomiju

Prema proceni CNN-a, zatvaranje (lockdown) u Kini je najveći zanemareni rizik po globalnu ekonomiju. Skoro 400 MILIONA ljudi u 45 gradova su pod potpunim ili deImičnim lockdownom, a što je posedica politike “nula zaraženih” koronavirusom.

Prema financijskoj kompaniji Nomura Holdings, oni čine 40 posto ili 7,2 biliona dolara BDP-a Kine. Analitičari upozoravaju na ekonomske posledice restriktivnih epidemioloških mera smatrajući da im kompanije odgovarajuće ne pristupaju.

“Globalna tržišta možda potcjenjuju uticaj, zato što je mnogo pažnje posvećeno rusko-ukrajinskom sukobu i zato što Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država podiže kamatne stope”, napisao je u poslednjem izveštaju Lu Ting iz Nomura Holdingsa.

Najrestriktivnije mjere su u Šangaju – gradu u kojem živi 25 milijuna ljudi, gradu velike proizvodnje i velikog izvoza. Šangajska luka, u kojoj je prošle godine ostvareno 20 posto od ukupnog kineskog transporta robe, trenutno nije u funkciji. U kontejnerima se nalazi i hrana za celi svet, koja, prema navodima CNN-a, propada, jer u funkciji nisu sistemi za hlađenje.

Roba u ovoj luci se u proseku zadržava osam dana pre isporuke, što je duže za 75 posto u odnosu na vreme prije početka zatvaranja. Svi kargo letovi u i iz Šangaja su otkazani, a 90 posto kamiona za izvoz i uvoz se ne koriste. U Šangaju se ostvaruje šest posto od ukupnog kineskog izvoza, a postojećim epidemiološkim merama je pogođen lanac snabdevanja..

Kompanije, koje rade za Sony i Apple, su obustavile proizvodnju. Među takvim kompanijama je i Quanta koja proizvodi MacBook. Agencija Reuters je objavila da je kompanija Tesla proizvela 50.000 automobila manje.

Michael Hirson iz konsultantske kompanije Eurasia Group očekuje da će se u narednih pola godine dešavati ekonomski i društveni poremećaji zbog restriktivnih epidemioloških mjera u najmnogoljudnijoj državi sveta, prenosi CNN.

Tags
Back to top button