Posle globalizacije – reglobalizacija – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Posle globalizacije – reglobalizacija

Zasedanje Svetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu je možda i najznačajniji ekonomski, a verovatno i politički događaj godine, na kome učestvuju predstavnici najznačajnijih međunarodnih institucija i kompanija, kao i politički lideri. Nema sumnje da je dobro što i Srbija učestvuje, ocenio je u razgovoru za Biznis.rs predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović, uz poruku da Davos možda nije mesto gde se donose odluke, ali jeste prava platforma za predstavljanje rezultata i privlačenje potencijalnih investitora.

Tema ovogodišnjeg skupa – „Saradnja u podeljenom svetu“, odslikava pesimističke prognoze na globalnom nivou kada je u pitanju budući ekonomski razvoj, primećuje naš sagovornik.

„To nije samo pitanje inflacije, već daljeg razvoja geopolitičkog sukoba – agresije Rusije na Ukrajinu, i kako će to uticati na potencijalne nove energetske šokove, na cene energenata. To će biti i pitanje odnosa SAD i Kine, njihovog svojevrsnog trgovinskog rata i unilateralnih odluka koje su u suprotnosti sa onim što definiše Svetska trgovinska organizacija“, kaže Vlahović.

Prema njegovoj proceni, od posebnog značaja na ovogodišnjem okupljanju u Davosu biće tema reglobalizacije.

„Dakle, ne deglobalizacije, već ponovnog uspostavljanja globalizacije, ali uz uklanjanje političkih barijera za normalan protok robe, kapitala i ljudi“, ističe Vlahović, i dodaje da poseban „set“ tema za diskusiju više od 3.000 učesnika predstavljaju i pitanja klimatskih promena i zelene tranzicije.

„Biće interesantno i čuti najnovije prognoze Međunarodnog monetarnog fonda, ali i drugih organizacija, kada je u pitanju globalni i privredni rast pojedinih zemalja, kao i debatu o potencijalnoj dužničkoj krizi siromašnijih država, s obzirom na to da je cena finansiranja značajno porasla. Naravno, tu su i prognoze ključnih centralnih banaka – američkog Feda i Evropske centralne banke, kao i razgovori o tome kako će njihova monetarna politika uticati na dostupnost i cenu izvora finansiranja“, objašnjava Vlahović za Biznis.rs.

Zato je mišljenja da je Davos u ovom trenutku pravo mesto, na kome treba da bude i Srbija.

„Neće na tom skupu biti donete konkretne odluke, ali je od izuzetnog značaja da naši predstavnici imaju neposredne kontakte sa velikim kompanijama, da na pravi način predstave ekonomske reforme koje se sprovode u našoj zemlji. To i jeste zapravo platforma na kojoj se mogu promovisati rezultati Srbije i tako privlačiti potencijalni investitori“, naglasio je Vlahović.

Rastu nade da će recesija biti izbegnuta u 2023. godini

Atmosfera u Davosu, koju dopisnici uglavnom opisuju kao sumornu, popravila se nakon što je zamenica generalne direktorke Međunarodnog monetarnog fonda Gita Gopinat nagovestila da će MMF poboljšati svoje ekonomske prognoze za tekuću godinu, jer se u drugoj polovini 2023. očekuje „poboljšanje“.

Ona je navela da je globalna ekonomija pokazala „znakove otpornosti“, ali je upozorila da je inflacija i dalje previsoka, kao i da bi centralne banke trebalo da „održe kurs“ povećanja kamatnih stopa sve dok inflacija ne bude smanjena na održiv način.

Tags
Back to top button