Grubišić: “Signal da euro poskupljuje” – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Grubišić: “Signal da euro poskupljuje”

Evropska centralna banka nije na zasedanju u četvrtak povećala referentnu kamatnu stopu, ali će to učiniti do kraja godine, nakon što bude okončan masivan program otkupa obveznica, koji je bio podsticaj za privredni rast u prethodnih nekoliko godina.

Ekonomisti su očekivali da će evropske monetarne vlasti zadržati kamatne stope na niskom nivou, a da će nove odluke uslediti u junu.

Zoran Grubišić, profesor Beogradske bankarske akademije, ističe da je najava rasta evropske referentne kamatne stope signal da poskupljuje evro.

„To je signal da da poskupljuje evro, da će skočiti cela skala kamatnih stopa na evro. Biće skuplji svi bankarski proizvodi kreditnog karaktera izraženi u evrima, odnosno oni sa valutnom klauzulom“, istakao je Zoran Grubišić.

Za očekivati je da po rastu evropske kamatne stope – porastu i kamatne stope na kredite vezane za evro, navodi N1.

„Za koliko tačno će porasti – zavisi od poslovne politike banaka. Neke mogu da se odrede da ne poskupe novac“, pojašnjava Grubišić.

On ističe da, ipak, možemo da očekujemo da će verovatno u ovoj godini doći po povećanja skale kamatnih stopa – za naše tržište je najvažniji euribor za koji su vezani krediti u evrima – „za nekih par procenata“.

„Izgleda da je vreme jeftinog novca iza nas. Na to moramo da se naviknemo. Povećaće se trošak zaduživanja i servisiranja duga“, istakao je sagovornik Infobiza.

Ovu promenu možemo da očekujemo u ovoj godini, što će važiti i za zaduživanje građana, privrede, ali i države.

„Skočiće cela skala kamatnih stopa. Za očekivati je, kada dođe momenat da refinansiramo obaveze države – a to zavisi od dospeća naših evroobveznica – da ćemo to uraditi po nešto višim kamatnim stopama“, ukazao je Zoran Grubišić

Izvor: Danas

Tags
Back to top button