Revolucija: Mastercard i Nexo predstavili kreditnu karticu baziranu na kriptovalutama – Bankar.rs
BANKEPlatne karticeSLIDERSVE VESTI

Revolucija: Mastercard i Nexo predstavili kreditnu karticu baziranu na kriptovalutama

Potrošnja nije limitirana, kao ni iznos koji se može podići s otvorene kreditne linije, a kamata se plaća samo na iskorišteni iznos kredita. Za klijente s osnosom kredita i depozita od 20 posto iznosi 0 posto.

Digitalna firma za trgovinu i kreditiranje u kriptovalutama Nexo objavila je da je u saradnji s globalnom kartičnom kompanijom Mastercard u sredu u Evropi lansirala prvu kreditnu karticu u svetu baziranu na kriptovalutama.

Nexo Card biće u početnoj fazi dostupan samo u nekoliko evropskih zemalja, a funkcionisaće kao kreditna kartica s digitalnom imovinom kao kolateralom za odobreni kredit.

Kartica je povezana s kreditnom linijom koju odobrava Nexo, a bazirana je na položenim kriptovalutama. Može se koristiti kod 92 miliona trgovaca širom sveta koji prihvaćaju plaćanje Mastercardom.

Kupci će moći potrošiti do 90 posto položene kriptoimovine, objašnjavaju u Nexu.

“Kartica ne uključuje minimalni iznos otplate (kredita), mjesečne ni naknade za neaktivnost. Nema ni deviznih naknada za iznose do 20.000 evra mesečno”, rekao je Nexo.

Potrošnja nije limitirana, kao ni iznos koji se može podići s otvorene kreditne linije, a kamata se plaća samo na iskorišteni iznos kredita. Za klijente s omjerom kredita i depozita od 20 posto iznosi 0 posto.

Većina tradicionalnih kreditnih kartica nije osigurana depozitom i uključuje limit potrošnje, napominje Reuters.

“Mastercard uviđa da digitalna imovina iz temelja mijenja svijet finansija”, rekao je Raj Dhamodharan iz Mastercarda.

(Poslovni dnevnik)

Tags
Back to top button