Najveći investicioni fondovi za nekretnine – U top 10 samo jedan se bavi stambenim objektima – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Najveći investicioni fondovi za nekretnine – U top 10 samo jedan se bavi stambenim objektima

Nekretnine se smatraju atraktivnom klasom imovine za ulagače. To je zato što nude nekoliko pogodnosti poput diversifikacije (zbog manje korelacije s deonicama), mesečnog prihoda i zaštite od inflacije.

Tržišta nekretnina širom sveta dostigla su status mehura. Srećom, postoje lakši načini za zaradu od kupovine same nekretnine. Jedna od njih je kupovina udela u investicionom fondu za nekretnine (REIT), vrsti kompanije koja poseduje i upravlja nekretninama koje donose prihod, a koji su najčešće izlitani na berzi, piše Visual Capitalist.

Investiranje u jedan ovakav fond je slično kao i kupovina akcija bilo koje kompanije, s’tim što su ovo privatne kompanije i udelom u njima se ne trguje na berzi. Takođe na listi se nalaze i neke kompanije koje ne posluju sa kovencionalnim nekretninama, ali sa imovinom koja je postala ključna u savremeno doba npr. data centar i telefonski toranj.

Na prvom mestu je Prologis sa kapitalizacijom od 116,4 milijarde dolara, koji je u svom poslovanju fokusiran na industrijsku svojinu. Ova kompanija upravlja sa najvećim portfoliom logističkih objekata u svetu.

Amerikan Tauer (American Tower) je na drugom mestu, sa tržišnom kapitalizacijom od 109,8 milijardi dolara i ovaj fond posluje unutar sektora komunikacija. U istom sektoru operiše i trećeplasiarni Kraun Kasl (Crown Castle) sa kapitalizacijom od 76,8 milijardi. Obe kompanije su mnogostruko uvećale svoja bogatstva zbog razvijanja 5G tehnologija i interneta stvari (IoT).

Sledeći na listi, Pablik Storedž (Public Storage) se bavi prostorima za skladištenje i u kompanija ukupno vredi 65,9 milijardi dolara.

Ekviniks (Equinix), koji se nalazi na petom mestu na listi ima ukupnu vrednost od 64,4 milijarde i specijalizovan je za rad sa data centrima.

Na šestom mestu je Simon Properti Grupa (Simon Property Group), se bavi isključivo šoping centrima i ukupna vrednost fonda je 48,9 milijardi dolara. Odmah iza njega je Veltauer (Welltower) koji je foksuiran na nekretnine unutar sektora zdravstva, i ukupno vredi 43 milijarde dolara.

Na osmom mestu se nalazi Didžital Rijaliti (Digital Reality) sa vrednošću od 40,1 milijardi koju je postigao poslujući sa data centrima.

Na 9. mestu je Rijaliti Inkam (Reality Income) koja se bavi komercijalnim prostorima, i koja vredi 40,1 milijardu dolara. Ova kompanija u svom portfoliju ima preko 11.000 velikih komercijalnih nekretnina i prostora i u SAD i u Evropi. Rentiraju svoje nekretnine velikim trgovačkim lancima i sl.

AvalonBej Komjunitis (AvalonBay Communities) nalazi se na desetom mestu i jedina je kompanija koja se bavi rezidentalnim nekretninama. Ukupna vrednost kompanije je 34,6 milijardi dolara.

Tags
Back to top button