Azijska država pred bankrotom: Čeka spas od MMF-a i čuva novac za hranu i lekove – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Azijska država pred bankrotom: Čeka spas od MMF-a i čuva novac za hranu i lekove

Šri Lanka je upozorila poverioce na moguće neizvršenje obaveza i obustavljanje plaćanja nekih inostranih dugova.

To je vanredan korak koji je preduzet da bi se očuvale sve manje zalihe dolara za uvoz hrane, goriva i lekova.

Sva neizmirena plaćanja vlasnicima obveznica, bilateralnim kreditorima i institucionalnim zajmodavcima biće obustavljena do restrukturiranja duga, saopštilo je u utorak tamošnje Ministarstvo finansija, prenosi Blumberg.

Vlada je najavila neplaćanje spoljnog duga, koji ukupno iznosi 51 milijardu dolara, dok čeka spas od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), sa kojim su razgovori u toku, prenosi Rojters.

Ova najava mogla bi da poveća pritisak na predsednika Gotabaju Radžapaksu da podnese ostavku. On je do sada odoleo masovnim protestima građana zbog visoke inflacije od 20 odsto i svakodnevnih višečasovnih restrikcija električne energije. Vladajuća stranka izgubila je većinu u parlamentu, a pregovori sa MMF-om biće dodatno odloženi, prenosi Biznis.rs.

Vlada je najavila da želi ubrzanje pregovora sa MMF-om, kako bi izbegla teško neplaćanje obaveza. Analitičari navode da se na tržištu očekivalo da će doći do nemogućnosti plaćanja obaveza. Devizne rezerve Šri Lanke prošlog meseca smanjene su za 16 odsto, na 1,94 milijarde dolara.

Tags
Back to top button