EU fond planira finansiranje 24 odsto svih mera podrške oporavku – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

EU fond planira finansiranje 24 odsto svih mera podrške oporavku

Vlade evrozone trebalo bi da nastave da troše iduće godine kako bi pomogle oporavku posle pandemije, doduše u različitim stepenima u zavisnosti od nivoa duga, i da koriste gotovinu iz fonda EU za oporavak kako bi podstakle investicije, saopštila je u sredu Evropska komisija.

„Za evrozonu pozivamo na umereno podržavajući fiskalni stav za 2022. godinu, sa fokusom na investicije, unapređenje radnika novim veštinama i čuvanje solventnosti održivih firmi“, rekao je evropski ekonomski komesar Paolo Đentiloni.

Kako Rojters javlja, Komisija je navela da će 2022. biti godina kada evropske zemlje prelaze sa kriznog odgovora na pomoć u oporavku, posebno kroz novac fonda EU za oporavak, koji će finansirati 24 odsto svih mera podrške oporavku.

Komisija očekuje da će vlade sledeće godine potrošiti 40 odsto bespovratnih sredstava u ukupnom iznosu od 338 milijardi evra.

Komisija je ukazala da bi fiskalna podrška trebalo da uzme u obzir nivo javnog duga svake zemlje i da bi neke, poput Italije sa svojih 160 odsto BDP-a duga, trebalo da ograniče trenutnu potrošnju vlade.

Komisija je saopštila da 12 zemalja evro zone ima makroekonomsku neravnotežu kojoj je potrebna detaljna istraga, od kojih su tri – na Kipru, u Grčkoj i Italiji – preterane.

Pored velikog duga u sve tri zemlje, Italija je pretrpela slab rast produktivnosti, Grčka je imala visoku nezaposlenost, puno loših kredita i nizak potencijalni rast, a Kipar je imao loše kredite i veliki deficit tekućih transakcija.

Danas

Tags
Back to top button