Crnogorski ministar hoće da spoji kripto i realan svet – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Crnogorski ministar hoće da spoji kripto i realan svet

Nova ideja crnogorskog ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića o tome da spoji kriptosvet sa realnom ekonomijom iznenadila je mnoge. I sam ministar je rekao da radi ono što nijedna zemlja nije, a kada se “stvari malo povežu” teško je ne postaviti pitanje ima li Spajićeva nova ideja veze s njegovom biografijom i iskustvom.

Tokom gostovanja u jednoj emisiji na crnogorskoj televiziji Spajić je rekao da planira da napravi Arbitražni sud u Crnoj Gori za pametne ugovore, koji bi bio internacionalnog karaktera i povezivao bi kriptosvet i realni svet.

Rekao je da bi nova ideja, ukoliko uspe, mogla da bude velika šansa za ekonomiju Crne Gore ali i za njene građane.

Ukoliko ideja zaživi, tvrdi veliki broj kompanija bi mogao da dođe u Crnu Goru, a samim tim otvara se mogućnost za oko 10.000 građana koji bi mogli da budu direktno zaposleni u ovoj industriji.

“Ovakvu ideju do sada još nijedna država nije sprovela, pa čak ni razmišljala o njoj. S obzirom da se Crna Gora po pitanju ekonomije oslanja na dve industrije, ova ideja bi bila od velikog značaja za državu, jer bi dolazak ljudi i kompanija bio neminovan”, rekao je Spajić.

Inače, nakon školovanja i pre povratka u Crnu Goru Spajić je boravio u mnogim stranim zemljama i sticao različita poslovna iskustva koja su se ticala ekonomije, bankarstva i drugih finansijskij usluga. Jedna od tih zemalja je i SAD gde je radio na Vol Stritu, a tu su i Pariz, Tokio i Singapur.

Radio je za Goldman Saks, globalnu bankarsu grupaciju koja se bavi investicionim bankarstvom, trgovinom hartijama od vrednosti, a pre svega sa institucionalnim klijentima. Pre povratka u Crnu Goru, poslednje 4 godine radio je u Singapuru, gde je bio partner Venture Capital fonda, naveo je Blic.

Tags
Back to top button