Gube milion evra mesečno – zbog neradne nedelje – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Gube milion evra mesečno – zbog neradne nedelje

Uvođenje neradne nedelje u sektoru trgovine uticalo je na pad prometa, smanjenje zarada i otpuštanje radnika, saopštili su iz Privredne komore (PKCG).

Kako su dodali, zbog toga bi nedelja trebalo da bude radni dan za trgovce.

Tržni centri tvrde da mesečno gube milion evra zbog odluke o uvođenju neradne nedelje, koja je na snazi već dve i po godine.

“Samo zbog neradne nedelje pad prometa u tržnim centrima bio je oko 20 odsto, a zajedno sa posledicama koje je ostavila kriza, taj pad je bio mnogo veći. Posledice su se ogledale u tome da su mnogi poslodavci napustili tržni centar Delta siti”, kazala je za Gradsku televiziju sekretarka Odbora za trgovinu PKCG Milica Lazarević.

Savetnik za pravna pitanja i socijalni dijalog Unije poslodavaca (UPCG) Filip Lazović najavio je nedavno da će ove nedelje pozvati sva poslovna udruženja kako bi potpisali dokument o vraćanju radne nedelje.

“Prosto ćemo ispoljiti stav crnogorske provrede po tom pitanju i nadamo se da će donosioci odluka i predstavnici sindikata imati sluha. Govorili smo da to nije dobro rešenje i desile su se mnoge negativne stvari po crnogorsku provredu. Sada je sve više razloga zbog kojih bi trebalo ozbiljno razmišljati o vraćanju radne nedelje”, rekao je Lazović.

U PKCG smatraju da je neradna nedelja dovela trgovinske lance u neravnopravan položaj. Njihovu ulogu preuzele su benzinske pumpe, na kojima se od uvođenja neradne nedelje mogu kupiti brojni proizvodi, od ulja i mleka do brašna i hleba.

“Za turističke zemlje nije karakterističan zakon koji podrazumeva neradnu nedjelju. Za uspešnu turističku sezonu i snabdevanje hotelskih i ugostiteljskih objekata neohodan je rad svim danima”, rekao je Lazović.

I iz UPCG poručuju da je crnogorskoj privredi, zavisnoj od turizma, stalo da nedelja ponovo bude radna.

“Kada razmišljamo o letnjoj turističkoj sezoni i nadama koje u nju polažemo, sada već kasnimo sa tim. Mora se hitno delovati kako bi se iskoristio svaki mogući mehanizam da imamo što povoljnije finansijske efekte od letnje sezone”, saopštio je Lazović.

Iz PKCG i UPCG su poručili da od nove vlade očekuju da ima sluha za njihove zahteve, te da ponovno otvaranje prodavnica nedeljom ne znači da će svi radnici raditi toga dana.

Tags
Back to top button