Britanija zamrzla sredstva dve velike ruske banke – Bankar.rs
BANKESLIDERSVE VESTI

Britanija zamrzla sredstva dve velike ruske banke

Britanija je juče zamrzla sredstva dve velike ruske banke, a do kraja godine će prekinuti uvoz uglja i nafte iz Rusije, javlja Rojters.

Kako navodi agencija pozivajući se na saopštenje britanskih vlasti, zamrznuta su sredstva ruskih banaka Sberbank i Kreditne banke Moskve da bi se pojačale sankcije čiji je cillj da oslabe ratnu mašineriju ruskog predsednika Vladimira Putina.

Sankcije su uvedene i za još osam oligarha, navodi se u saopštenju britanskih vlasti.

Američka administracija je uvela sankcije ruskoj Sberbanci i Alfa banci, izjavio je danas neimenovani visoki zvaničnik američke vlade.

“Kao što znate, hteli smo da izazovemo finansijski šok tako što smo odsekli ruske najveće banke i centralnu banku da obavljaju bilo kakve poslove sa SAD, a zamrzli smo im svu imovinu koja je u dodiru sa američkim finansijskim sistemom ili našim saveznicima. Danas smo drastično pojačali finansijski šok tako što smo uveli sankcije najvećoj ruskoj finansijskoj instituciji, Sberbanci, i najvećoj privatnoj ruskoj banci, Alfa banci”, kazao je zvaničnik, preneo je Tas.

Osim ćerki predsednika Rusije Vladimira Putina i porodice ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, na udaru sankcija su se našli i premijer Rusije Mihail Mišustin i zamenik Ruskog bezbednosnog saveta Dmitrij Medvedev, istakla je Bela kuća.

“Sankcije su uvedene ruskoj eliti i članovima njihovih porodica, uključujući i punoletnu decu Vladimira Putina, ćerki i supruzi Lavrova, članovima Ruskog bezbednosnog saveta, kao i bivšem premijeru Dmitriju Medvedevu i premijeru Mihailu Mišustinu”, dodala je Bela kuća.

Tags
Back to top button