EU privukla ogroman interes ulagača izdanjem obveznica za program SURE – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

EU privukla ogroman interes ulagača izdanjem obveznica za program SURE

Evropska unija privukla je ogroman interes ulagača izdanjem obveznica za potrebe finansiranja programa očuvanja radnih mesta u korona krizi, objavili su bankari.

Ulagači su za 10-godišnju i 20-godišnju obveznicu EU-a dostavili ponude ukupne vrednosti veće od 233 milijarde evra, navodi Rojters podatak iz dokumenta menadžera koji su vodili izdanje. Iznos je najveći od kada se pojavio takav oblik finansiranja.

EU izdanjem želi da pribavi 17 milijardi evra za finansiranje programa za očuvanje radnih mesta SURE.

Ukupna vrednost ponuda za 10-godišnju obveznicu, kojom EU želi da pribavi 10 milijardi evra, premašila je 145 milijardi evra, navode menadžeri, i takođe je najveća od kada su se u Evropi počele prodavati obveznice.

Obveznica sa rokom dospeća od 20 godina, kojom EU želi pribaviti sedam milijardi evra, privukla je ponude ukupne vrednosti veće od 88 milijardi evra, navode menadžeri.

EU će u manje od 10 godina povećati dug više od 15 puta kako bi pomogla zemljama EU da finansiraju oporavak od korona krize a prodaja obveznica je prvi korak u sprovođenju tog ambicioznog plana, tumači Rojters.

U cijeloj 2020. Brisel planira da se zaduži za nešto više od 30 milijardi evra, što znači da je prodajom obveznica pribavio više od polovine zacrtanog iznosa.

Evropski ulagači jako su zainteresovani za evropske obveznice budući da nude veće prinose od referentnih nemačkih a rejting im je vrlo sličan – dve od tri vodeće agencije dodelile su im najvišu ocenu, ‘AAA’, objašnjavaju analitičari.

U poređenju sa francuskim obveznicama, prinosi su gotovo identični ali francuske obveznice imaju slabiji rejting.

Dodatni razlog je njihov format ‘društvene ‘ obveznice, koji signalizira da će pribavljeni novac biti upotrebljen u društveno korisne svrhe. EU će ga proslediti zemljama-članicama u obliku povoljnih zajmova koji će se koristiti za zaštitu zapošljavanja i radnika.

Do kraja iduće godine EU će za potrebe programa SURE prikupiti ukupno 100 milijardi evra.

Tags
Back to top button