Razgovori o novim sankcijama Rusiji drže evro pod pritiskom – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Razgovori o novim sankcijama Rusiji drže evro pod pritiskom

Dolar je započeo nedelju snažno podržan rastom prinosa na američke državne obveznice u očekivanju jačeg povećanja kamatnih stopa u SAD, dok razgovori o potencijalnoj evropskoj zabrani ruskog gasa drže evro pod pritiskom.

Zabrinutost u pogledu ekonomske štete od rata u Ukrajini oborila je evro na 1,1047 dolara, blizu prošlomesečnog skoro dvogodišnjeg minimuma od 1,0806 dolara, izveštava Rojters.

Nemačka je u nedelju saopštila da će narednih dana biti doneta odluka o novim zapadnim sankcijama Rusiji, nakon što je Ukrajina optužila ruske snage za ratne zločine.

Nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht izjavla je da bi Evropska unija trebalo da razgovara o prekidu uvoza ruskog gasa, a italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo nije isključio mogućnost da će do diskusije o tom pitanju doći već u narednih nekoliko sati.

Ukrajina je optužila ruske snage da su izvršile “masakr” u gradu Buča, što je rusko Ministarstvo odbrane negiralo.

Kretanje ostalih valuta na azijskoj sesiji bilo je “mlako”, pri čemu je, kako se čini, posustajanje rasta cena robe zaustavilo uzlazni trend robno vezanih valuta, dok su viši prinosi poduprli američki dolar.

Indeks američkog dolara je bio stabilan na oko 98,587 poena.

Berze u kontinentalnoj Kini su zatvorene zbog državnog praznika, ali je na stranim berzama juan pod presijom usled produženja karantina u Šangaju, gde vlasti nastoje da testiraju na korona virus svih 26 miliona stanovnika.

Prošlonedeljni podatak o tome da je stopa nezaposlenosti u SAD pala na dvogodišnji minimum od 3,6 odsto podgrejala je očekivanja da će Federalne rezerve sledećeg meseca povećati referentnu kamatu za 50 baznih poena, a prinose na dvogodišnje državne dužničke hartije na oko 2,5 posto.

Jen, koji se stabilizovao prošle nedelje nakon martovskog sunovrata zbog očekivanog podizanja američke kamate stope u odnosu na usidrene prinose na japanske obveznice, vratio se ponovo na nivo ispod 122 jena za dolar i prema poslednjim raspoloživim podacima trguje se po kursu od 122,59.

Australijski dolar je uglavnom bio stabilan na 0,7510 američkih dolara uoči sutrašnjeg sastanka Rezervne banke Australije (RBA), a novozelandski dolar je neznatno ojačao na 0,6935 američkih dolara.

Britanska funta se kreće oko nivoa od 1,3116 dolara.

Tags
Back to top button