Inflacija u evrozoni premašila sva očekivanja: Poskupljenja na rekordnom nivou od 7,5 odsto godišnje – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Inflacija u evrozoni premašila sva očekivanja: Poskupljenja na rekordnom nivou od 7,5 odsto godišnje

Inflacija u evrozoni dostigla je u martu novi rekordan nivo od 7,5 posto međugodišnje, prema današnjim preliminarnim podacima evropske statističke službe Evrostat.

Rast potrošačkih cena u 19-članom bloku koji deli zajedničku valutu evro, znatno se ubrzao prošlog meseca u odnosu na februar kada je iznosio 5,9 procenata, pošto su rat u Ukrajini i sankcije Rusiji postakli snažan skok cena goriva i prirodnog gasa.

Martovski nivo inflacije u evrozoni daleko je iznad prognoze analitičara koji su u proseku predviđali 6,6 odsto, a pri tome očekuju da će vrhunac dostići tek u narednim mesecima.

.Bazna inflacija u zoni evra, iz koje su isključene volatilne cene energije i hrane, takođe je ubrzala rast na 3,2 odsto u martu sa februarskih 2,9 procenata.

Još uži indeks rasta potrošačkih cena, iz kojeg su izuzeti alkohol i duvanski proizvodi, povećan je sa prethodnog niova od 1,7 posto na 3,0 procenta u martu.

Prema fleš proceni Evrostata, najveći uticaj na skok inflacije imale su cene energije, koje su martu porasle 44,7 posto na godišnjem nivou u odnosu na 32 procenta u februaru.

Slede cene hrane, alkohola i duvana s međugodišnjim rastom od 5,0 posto (4,2% u februaru), zatim neenergetska industrijska dobra s rastom od 3,4 procenta (3,1 posto u februaru) i usluge koje koje su poskupele 2,7 odsto na godišnjem nivou u odnosu na 2,5 procenata u februaru.

Prema preliminarnim podacima, najviše godišnje stope inflacije su u martu zabeležile Litvanija, čak 15,6 odsto, i Estonija 14,8 procenata, a najniže su registrovane na Malti i u Francuskoj, 4,6 ooisto, odnosno 5,1 procenat respektivno.

Tags
Back to top button