Gasprom izašao iz vlasništva firme Gasprom Nemačka – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Gasprom izašao iz vlasništva firme Gasprom Nemačka

Ruski energetski gigant Gasprom saopštio je danas da je izašao iz vlasništva kompanije Gasprom Nemačka, prenose ruski i zapadni mediji.

U saopštenju ruskog gasnog holdinga se navodi da je okončao učešće u kompaniji Gasprom Nemačka i svim njenim jedinicama, uključujući Gasprom marketing i trejding, ne iznoseći podrobnije detalje i objašnjenja, izveštava Rojters.

Nemački poslovni dnevnik Handelsblat objavio je u četvrtak da nemačko Ministarstvo ekonomije razmatra eksproprijaciju jedinica Gasproma i Rosnjefta u toj zemlji zbog zabrinutosti za sigurnost snabdevanja energijom, a Kremlj je na to danas odgovorio da bi svaki takav potez predstavljao kršenje međunarodnog prava.

Rojters napominje da Gaspromovo saopštenje stiže u trenutku napetih odnosa između dve zemlje zbog insistiranja Moskve na prelasku na plaćanje ruskog gasa u rubljama sa evra i dodaje da nije jasno kako će ovaj potez uticati na snabdevanje Nemačke gasom iz Rusije, iz koje uvozi oko 40 odsto svojih potreba.

Kompanija Gasprom Nemačka ima sedište u Berlinu i njen osnivač i jedini akcionar je Gasprom eksport, podružnica iz čijeg je vlasništva ruski gasni div izašao 31. marta, preneo je Tas.

Nemački Gasprom takođe ima ogranke u Švajcarskoj i Češkoj.

Tags
Back to top button