Pet ključnih događaja u narednih nedelju dana – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Pet ključnih događaja u narednih nedelju dana

Glavne teme u nedelji pred nama, kako u svetu, tako i u našoj zemlji, ponovo će obeležiti kriza i vojni sukob u Ukrajini, i posledično rastući troškovi života. Slobodno se može reći da će ova dva faktora „obojiti“ sve poslovne i političke susrete i događaje na globalnom i lokalnom nivou.

U tom smislu, nedelja započinje sastancima ministara unutrašnjih poslova i ministara pravde članica Evropske unije u Briselu 28. marta. Ovaj samit svojevrsni je nastavak prošlonedeljnog okupljanja ministara spoljnih poslova EU, a kasnije i lidera zemalja G7 i NATO alijanse, na kojima se govorilo o narednim mogućim koracima za razrešenje situacije na istoku Evrope, prenosi Biznis.rs.

Berlin će formalno biti domaćin online dvodnevnog samita Global Solutions Forum u organizaciji Mreže za održivi razvoj Ujedinjenih nacija (Sustainable Development Solutions Network). U ponedeljak i utorak, 28. i 29. marta, po treći put ove godine, vodeći svetski eksperti i predstavnici međunarodnih korporacija govoriće o temi koja je pomalo skrajnuta ovih dana, a inače je poslednjih godina u fokusu humanitarnih i ekoloških organizacija, ali sve više i velikih investitora – o održivom razvoju u vremenu krize.

U četvrtak i petak (31.3. i 1.4.) biće objavljeni zvanični obrađeni statistički podaci o martovskim kretanjima na tržištu rada, o inflaciji, te o rastu ili padu primanja u Sjedinjenim Američkim Državama. Ovi pokazatelji umnogome utiču na određivanje monetarne politike američke centralne banke, Federalnih rezervi (FED). Ukoliko statistika bude lošija od priželjkivane, može se očekivati da će guverneri FED na sledećem redovnom sastanku tražiti veće povećanje kamatnih stopa.

Za petak je najavljen i mesečni izveštaj o inflaciji Evropske centralne banke (ECB).Ekonomisti očekuju da će njen nivo u evrozoni dostići novi rekord od 6,5 odsto usred rastućih troškova energije, navodi Biznis.rs.

Pa iako je ECB ranije nagovestila da nema žurbe sa podizanjem kamatnih stopa, imajući u vidu njen ciljani opseg inflacije od dva odsto, neće biti iznenađenje ni ukoliko dođe do dva ili više pomeranja ključnih kamata ove godine.

U prethodno navedenim događajima koji će obeležiti ovu nedelju nema nijednog koji se direktno tiče naše zemlje, ali za to postoji dobar razlog.

Naime, sam kraj sedmice, 3. april, rezervisan je za opšte (predsedničke, parlamentarne i lokalne) izbore u Srbiji.

Malo je reći da će ishod ovog glasanja obeležiti političke, socijalne i ekonomske trendove u narednom srednjoročnom periodu u Srbiji.

 

Tags
Back to top button