Za 7 godina dve milijarde evra: Ko su Slovenci koji su najviše zaradili od prodaja kompanija? – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Za 7 godina dve milijarde evra: Ko su Slovenci koji su najviše zaradili od prodaja kompanija?

Ivo Boskarol i njegova ćerka Taja poslednji su u rastućoj grupi najbogatijih Slovenaca koji su poslednjih godina prodali svoju kompaniju.

U poslednjih sedam godina na račune pojedinaca ili, u retkim slučajevima, njihovih firmi na ovaj način slilo se blizu dve milijarde evra.

Slovenački Finance izlistao je najveće kompanijske prodaje koje su donele pravo bogatstvo bivšim vlasnicima.

Na prvom mestu, prodaja kompanije Outfit7 je i dalje najveća prodaja privatnog kapitala u Sloveniji, koja je ujedno, posledično generisala i najviše multimilionera. Najveći vlasnici bili su Iza i Samo Login, koji su, prema procenama portala Finance, zajedno „teški” skoro 700 miliona evra. O ulaganjima ne govore javno, ali se iz javno dostupnih baza podataka zna da su mali deo kupoprodajne cene uložili u nekretnine, prenosi Biznis.sr.

Kuću u ljubljanskoj Rožnoj dolini platili su oko tri miliona evra, na Bledu su kupili vilu Epos i 1,4 hektara zemlje na kojoj je više kuća.

Iza i Samo Login su, inače, poznati i srpskoj javnosti, jer su prošle godine kupili najmanje 3.800 hektara zemljišta u Banatu, na kojoj kažu da će se baviti organskom poljoprivrednom proizvodnjom.

Pored Loginovih, među 100 najbogatijih je i pet bivših suvlasnika kompanije: Marko Pistotnik (210 miliona evra), Rok i Nina Zorko (65,9 miliona evra), Tadej Miklič i Matej Romih (obojica po 52,7 miliona evra).

Damian Merlak i Nejc Kodrič su najpoznatiji, ali nikako jedini kriptomilioneri u Sloveniji. Svoju imovinu izgradili su prodajom tada jedne od najvećih berzi kriptovaluta na svetu. Naime, u 2018. godini Bitstamp je prodat za 350 miliona dolara belgijskoj investicionoj kompaniji NKSMH, koja je u vlasništvu južnokorejskog NKSC.

Merlak je prodao ceo svoj udeo, dok je Kodrič zadržao desetinu, zbog čega se i posvađao sa novim vlasnicima. Nedavno je britanski sud presudio da Kodrič mora da proda i preostalih 9,8 odsto, za šta će dobiti između 11 i 12 miliona evra, odnosno po ceni dogovorenoj u trenutku preuzimanja. Kodrič je na sudu tvrdio da ta akcija vredi mnogo više.

Merlak još uvek ima 51 odsto udela u kompaniji NGEN, koja razvija napredna energetska rešenja i višenamenske baterije, a njen direktor Roman Bernard najavio je i javnu prodaju akcija (IPO). Merlak je svoj novac ulagao i u hotele (Zlatorog, Bohinj i Ski hotel Vogel) i apartmane u Bohinju.

Sandi Češko je zajedno sa partnerkom Livijom Dolanc bio osnivač i većinski vlasnik e-commerce kompanije Studio Moderna. Većinski udeo prodao je 2019. preostalim vlasnicima. Zvaničnih podataka o kupoprodajnoj ceni nema, ali je Finance procenjuje na 245 miliona evra na osnovu podataka o poslovanju i uporedivim transakcijama.

Sandi Češko trenutno radi na nekoliko novih projekata. Najveći od njih je Studio Moderna Brands (u daljem tekstu SMB). Kompanija je sa sedištem u Holandiji i plasira na tržište brendove Dormeo za krevete i Octaspring, koji se koristi u proizvodnji pene za punjenje madraca. Pored toga, Češko je aktivan i u politici, a ove godine je preuzeo vođenje ekonomske politike slovenačkih socijaldemokrata.

Pipistrel, koji je u Ajdovščini 1987. godine osnovao Ivo Boskarol, a takođe ima proizvodnju u Italiji, jedan je od vodećih svetskih proizvođača električnih letelica. Kako je rekao Boskarol, prodali su deset puta više električnih aviona nego svi drugi svetski proizvođači zajedno.

Pretprošle godine, Pipistrel je prvi u svetu sertifikovao elektro-avion dvosed i svoj elektromotor kod evropske vazduhoplovne agencije EASA. Prošle nedelje najavljeno je da će Pipistrel preuzeti američki Textron, a saopštenje na sajtu američkog regulatora za hartije od vrednosti pokazuje da je vrednost tog ugovora oko 218 miliona evra. Boskarol je imao tri četvrtine udela, a njegova ćerka Taja četvrtinu. Ivo Boskarol će ostati vlasnik 10 odsto još dve godine.

Ovaj tandem će donirati 25 miliona evra opštini Ajdovščina, koja će ta sredstva iskoristiti za izgradnju doma zdravlja, kupovinu helikoptera za spasavanje sa planina i gašenje požara i izgradnju muzeja istorije vazduhoplovstva sa naučnim centrom, i kazino. Deo kupoprodajne cene će donirati i zaposlenima, i to tri evra za svaki dan radnog staža. Boskarol je najavio i osnivanje fonda za slovenačke startape.

Tags
Back to top button