Revolut planira da prikupi 1,5 milijardi dolara kapitala radi globalnog širenja – Bankar.rs
FinTechINOVACIJESVE VESTI

Revolut planira da prikupi 1,5 milijardi dolara kapitala radi globalnog širenja

Britanska FinTech kompanija Revolut želi da prikupi čak 1,5 milijardi dolara kako bi se mogla širiti na globalnom nivou.

Prema pisanju Financial Timesa, izvor upoznat sa tom idejom otkrio je da je kompanija angažovala JPMorgan za prikupljanje 500 miliona dolara novog kapitala od ulagača, kao i osiguranje konvertibilnog zajma od milijardu dolara.

Pokrenut pre pet godina, Revolut ima gotovo 8 miliona klijenata, nudeći digitalne finansijske usluge putem mobilne aplikacije koja uključuje digitalne debitne račune, razmenu valuta, budžetiranje i person-to-person (P2P) plaćanje. Krajem prošlog meseca kompanija je najavila da proširuje partnerstvo sa Visom na pet novih regija na 24 tržišta, uključujući Kanadu, Japan, Singapur i Sjedinjene Države – čime se ukupno globalno prisustvo Revoluta proširuje na 56 tržišta.

Kao deo novoproširenog partnerstva, Revolut će prvenstveno izdavati kartice sa markom Visa u globalnoj ekspanziji.

Potez Revolut-a za novim finansiranjem nije iznenađenje. Njegov glavni operativni direktor Richard Davies najavio je da kompanija planira da prikupi 500 miliona dolara pre kraja godine, dok će zajam od milijardu dolara pretvoriti u deonice ako kompanija dobije američku licencu za bankarstvo.

No usprkos svom rastu, kompanija nije ostvarila profit. Zapravo, nedavno je izvestila o gubitku pre oporezivanja u iznosu od 33 miliona funti za 2018. godinu, što je dvostruko više nego godinu ranije. U nastojanju da preokrene stvari, Revolut zapošljava više rukovodilaca sa bankarskim iskustvom, a očekuje se da će uskoro najaviti angažovanje veterana londonskog Cityja Martina Gilberta za svog novog predsednika.

Izvor: Indikator

Tags
Back to top button