Imali smo ih i 47, ali spajanje se nastavlja – “Na kraju ćemo imati desetak banaka” – Bankar.rs
BANKESLIDERSVE VESTI

Imali smo ih i 47, ali spajanje se nastavlja – “Na kraju ćemo imati desetak banaka”

U svetu nove ekonomske krize u svetu, globalnog podizanja kamatnih stopa i sve aktuelnije konsolidacije bankarskog sektora, “Blic Biznis” je razgovarao sa predsednikom IO Komercijalne banke Vlastimirom Vukovićem.

“Kratkoročno ne očekujem promene kamatnih stopa, jer je i pre krize bilo najava od strane Evropske centralne banke da u poslednjem kvartalu može doći do korekcija. Međutim, predvideti sada, kako će se kamate kretati, zavisi od velikog broja različitih elemenata”, rekao je Vuković.

On je dodao da je izvesno da će doći do nivelacije kamatnih stopa.

“Pored odluka centralnih banaka i referentnih stopa, na kamate utiču ponuda i tražnja, ali i konkurencija i rizici. Svi ti parametri uticali su na to da i u januaru i februaru svedočim osilaznim trendovima kamatnih stopa. Verujem da će situacija ostati nepromenjena u narednih nekoliko meseci, a nakon toga će zavisiti od politika centralnih banaka Evrope, FED-a, naše Narodne banke Srbije, ali opet kažem i tržišta”, ocenio je Vuković za portal.

Na pitanje hoće li biti još spajanja banka u Srbiji, on kaže da veruje da možemo da očekujemo nove konsolidacije.

“Primetno je da regionalni interes sada preovlađuje, i siguran sam da će se integracije nastaviti u narednom periodu. Jednostavno, regionalne banke sa sedištem u ovom delu Jugoistočne Evrope imaju interes da ovde i jačaju”, ocenio je Vuković.

Kako dodaje, male i specijalističke banke u pojedinim periodima mogu da ponude određene usluge, ali u ovim vremenima, ekonomija je igra obima, igra velikih brojki. Veliki sistemi jednostavno mogu da ponude mnogo više, i tako prebrode svaku kriznu situaciju.

“U Srbiji će se uskoro spojiti tri banke, a ako licitiramo – na kraju bi moglo da ostane desetak banaka – određeni broj sistemskih grupacija, srednjih banaka i možda nekoliko specijalističkuh banaka. Svakako, na kraju će samo tržište odlučiti koliko banaka i kog tipa je dovoljno”, rekao je.

Promene, dakle, na bankarskom tržištu Srbije i dalje traju, a trenutno u našoj zemlji posluje dvadesetak banaka banaka. Ne tako davno, pre manje od 10 godina, u Srbiji je poslovalo čak 47 banaka.

Tags
Back to top button