Rusi izašli iz Fortenove: Dijamant, Idea i Mivela dobijaju novog većinskog vlasnika – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Rusi izašli iz Fortenove: Dijamant, Idea i Mivela dobijaju novog većinskog vlasnika

Ekonomske sankcije Rusiji zbog agresija na Ukrajinu ipak će uticati i na vlasničku strukturu najveće hrvatske kompanije.

Kako saznaje Jutarnji list od izvora u investicionoj zajednici, ruska državna banka Sberbank na pragu je prodaje svog udela u Fortenova grupi.

Sberbank poseduje oko 40 odsto vlasništva u Fortenovi, najvećem trgovcu i proizvođaču hrane na području jugoistočne Evrope, a taj udeo je stekla kao kreditor koncerna Agrokor, kompanije koja je kroz kompleksan proces restrukturiranja i prinudne uprave transformisana u današnju Fortenova grupu.

Da je proces prodaje započeo, Jutanjem listu je zvanično potvrđeno i iz Fortenova grupe tvrdnjom da je “započeo proces dubinske analize vezan za moguću prodaju udela u tvrtki”, ali odbijajući da otkriju bilo kakve dodatne detalje.

Iako su iz Sberbanke kontinuirano naglašavali da nemaju dugoročnih ambicija ostanka u vlasničkoj strukturi Fortenove, moguća prodaja udela u ovom trenutku ipak se može smatrati posledicom sankcija kojima su izložene ruske banke, a koje bi u budućnosti mogle biti proširene i na Sberbank.

Kako objašnjavaju upućeni izvori, takav scenario doveo bi Sberbank u situaciju da bi njena imovina van Rusije bila zamrznuta, dok je s druge strane moguće da bi takav scenario imao i negativan efekt na samo poslovanje Fortenove.

Teoretski, kada bi sankcije na Sberbank bile proširene na način da je imovina banke na području Evropske unije blokirana, blo bi blokiran i proces upravljanja Fortenova Grupom, jer regulativa o upravljanju trgovačkim društvima u Holandiji (gde je Fortenova formalno registrirovana) u nizu odluka zahteva dvotrećinsku većinu pri donošenju odluka na Skupštini akcionara. Bez Sberbankovih glasova, tu većinu je teoretski nemoguće postići. U tom kontekstu prodaja je logičan potez Sberbanka i iz perspektive budućnosti Fortenova Grupe, pod uslovom da se nađe adekvatan kupac.

Iako odluka o prodaji očigledno još nije donesena te se može pretpostaviti da se razgovori vode s nekoliko mogućih kupaca, nezvanično se saznaje da je ozbiljno zainteresovan kupac mađarski investicioni fond Indotek grupa, u većinskom vlasništvu jednog od najbogatijih Mađara Daniela Jelineka.

Radi se o grupaciji koja upravlja imovinom u vrednosti većoj od tri milijarde evra. Prema podacima sa njene internet stranice, Indotek grupa je finansijski konglomerat u vlasništvu mađarskih i američkih investitora, s razgranatim poslovanjem u nekretninama, finansijskim uslugama, ali i logistici i prevozu. Kompanija zapošljava 380 ljudi, sedište joj je u Budimpešti te ima 12 podružnica širom zemlje, kao i sopstvene kancelarije u Španiji, Italiji, Rumuniji, Poljskoj, Grčkoj i Hrvatskoj.

Ako otkupi udeo Sberbanke, Indotek bi postao najveći pojedinačni deoničar Fortenove, ali bi, kao i Sberbank dosad, za donošenje ključnih odluka o poslovanju kompanije morao da traži saglasnost dva preostala velika deoničara – hrvatskog preduzetnika Pavla Vujnovca (vlasnika Enna grupe) i ruske državne VTB banke koja drži 7 odsto udela u Fortenovi, a trenutno je podvrgnuta sankcijama.

Iz Fortenova grupe su u više navrata od početka rata u Ukrajini naglašavali da sankcije ruskim bankama ne utiču na poslovanje kompanije, a glavni izvršni direktor kompanije Fabris Peruško nedavno je taj stav dodatno osnažio objašnjenjem da su struktura kapitala i likvidnost Fortenova grupe stabilni, njeno finansiranje je osigurano kroz američku investicionu kompaniju HPS Investment Partners, a poslovanje se odvija preko domaćih, lokalnih banaka na tržištima na kojima Fortenova grupa posluje.

Činjenica je da je finansijsko stanje Fortenova grupe zadnjih godina bitno poboljšano, kompanijina razmera duga i operativne dobiti (EBITDA) smanjena je sa 7,2 na blizu 4 puta, kroz pripajanje Merkatora konsolidovano je kompanijino maloprodajno poslovanje, a Fortenova je zadržala i status najvećeg regionalnog proizvođača mesnih prerađevina, ulja i pića. U tom kontekstu, stvoreni su uslovi za dalji iskorak u ključnim segmentima poslovanja, dok je s druge strane, prema nezvaničnim informacijama, pokrenut i proces moguće prodaje Fortenovinog poljoprivrednog biznisa, gde se kao zainteresovani kupci navodno pojavljuju hrvatski investicioni fondovi.

U tim okolnostima jasno je da dolazak novog najvećeg deoničara treba gledati i u kontekstu dalje perspektive Fortenove. Načelno govoreći, dolazak investitora iz Mađarske može biti zanimljiv ako ta kompanija ima mogućnosti da Fortenovi otvori jači pristup mađarskom tržištu koje predstavlja prirodni prostor za širenje s njenih domicilnih tržišta. Indotek grupa kao vlasnik niza trgovačkih centara i nekretnina u Mađarskoj ima logičan interes u širenju na maloprodajni biznis, a kompanija već neko vreme pregovara o regionalnom partnerstvu s francuskom multinacionalnom maloprodajnom kompanijom Ošan (Auchan), inače poznatom po brendovima Dekatlon, Orsej i Pimki. Mogu li tu Fortenova i Indotek ostvariti benefite kroz kombinovanje nekretninskih resursa, jaču pregovaračku poziciju globalnim dobavljačima ili neki drugi sinergijski efekat, verovatno će se analizirati kroz dubinsku analizu, prenosi Jutarnji list.

Takvi procesi u pravilu traju mesecima, ali s obzirom na razvoj situacije u Ukrajini i očigledni interes Sberbanka da što pre izađe iz vlasništva u Fortenovi, moguće je da će transakcija prodaje 40 odsto deonica u najvećoj hrvatskoj kompaniji biti sklopljena i puno pre nego što bi se to inače očekivalo.

Tags
Back to top button