Mali započeo razgovore sa Misijom MMF-a, na dnevnom redu aktuelni program reformi – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASVE VESTI

Mali započeo razgovore sa Misijom MMF-a, na dnevnom redu aktuelni program reformi

Delegacija Ministarstva finansija, predvođena ministrom Sinišom Malim, sastala se danas sa Misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi Jan Kes Martejn. Delegacija MMF boravi u poseti Republici Srbiji do 21. maja 2019. godine.

Ministar Siniša Mali je upoznao novog šefa Misije MMF-a sa fiskalnim rezultatom koji je ostvaren u prva četiri meseca ove godine, odnosno sa suficitom u državnoj kasi koji iznosi 5,5 milijardi dinara, i istakao da projekcija rasta BDP-a za ovu godinu ostaje 3,5%, te da je u prvom kvartalu sektor građevinarstva zabeležio ubedljivo najveći rast u odnosu na prethodnu godinu.

“Na sastanku su razmatrane glavne tačke aktuelnog programa sa MMF-om – transformacija Poreske uprave i razdvajanje osnovnih i sporednih delatnosti, teme koje su vezane za bankarski sektor, zatim osnivanje Komisije za kapitalne investicije i usvajanje metodologije za upravljanje kapitalnim investicijama, reforma plata i donošenje fiskalnih pravila koja uključuju formulu za indeksaciju penzija. Bilo je reči i o novom Sektoru za fiskalne rizike, koji se uspostavlja u Ministarstvu finansija, a što je takođe deo tekućeg programa. Sagovornici su razgovarali i o razvoju tržišta kapitala, a u tu svrhu će najpre biti formirana radna grupa”,naveli su u ministarstvu.

Ministar Siniša Mali je istakao da su četiri najvažnija cilja za naredni period: očuvanje fiskalne stabilnosti, konkurentnije tržište i rast BDP-a, povećanje plata i penzija, odnosno bolji životni standard građana, i još više ulaganja u javne investicije, pogotovo u putnu i železničku infrastrukturu.

Republika Srbija i MMF su, nakon uspešno završenog trogodišnjeg Stand-by aranžmana, u julu prošle godine ušli u novi aranžman “Policy Coordination Instrument” (PCI), koji predstavlja nefinansijski aranžman, ima savetodavnu ulogu i prevashodno je orijentisan na sprovođenje strukturnih reformi.

PCI je odobren Republici Srbiji 18. jula prošle godine, na period od 30 meseci, odnosno do januara 2021. godine.

Tags
Back to top button