NBS: Haosa nema, niti će ga biti, ne nasedajte na provokacije i senzacionalističke naslove – Bankar.rs
NBSSLIDERSVE VESTI

NBS: Haosa nema, niti će ga biti, ne nasedajte na provokacije i senzacionalističke naslove

Povodom pojedinih senzacionalističkih članaka i naslova koji pokušavaju da pričom o nestašici deviza i efektivnog stranog novca podstaknu nestabilnost u domaćem finansijskom sistemu, Narodna banka Srbije oglasila se saopštenjem kojim ukazuje da stabilnost ni na koji način nije, niti će biti ugrožena.

“U ambijentu u kojem nema nikakvih drugih pritisaka, kada i domaća preduzeća i nerezidenti uobičajeno obavljaju transakcije na domaćem deviznom tržištu, kada nema pritiska ni stranih ulagača, kreiraju se panika i kupovina deviza i efektive od građana, a koju podstiču senzacionalistički naslovi. To je jedini faktor deprecijacijskih pritisaka. Podsticanje straha naslovima “nešto se veliko sprema”, dok se ljudi, istovremeno, uvredljivo nazivaju „pomahnitalim“ – izaziva tražnju za stranom valutom, povećava cenu u menjačnicama, izaziva privremeni nedostatak strane valute – samo na pojedinim mestima koja već sutradan funkcionišu uobičajeno”, navode iz gabineta guvernera NBS.

Novca, i u dinarima i u devizama i na računima i u gotovini, kako kažu, ima dovoljno u sistemu.

“Ali nemojmo otežavati protok novca koji cirkuliše do najudaljenije menjačnice ili pošte u Srbiji. Ukoliko je nekome potrebno da dođe do efektive za redovan život, za poslovanje, u redu je, ali Narodna banka Srbije apeluje – nema potrebe za čuvanjem novca kod kuće umesto u bankama. Prvo, najsigurniji je u bankama (ne i u kućama), drugo, u bankama je osiguran, u kućama nije. Treće, nemojmo sami sebi neracionalnim ponašanjem činiti štetu”, konstatuju u saopštenju iz NBS.

Tags
Back to top button