“Kurs se ne menja, niti će se menjati” – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

“Kurs se ne menja, niti će se menjati”

“Situacija je veoma teška, još od pandemije koronavirusa”, rekao je ministar finansija Siniša Mali u jutarnjem programu TV Prva.

“Poremećaji su u globalnim lancima snabdevanja i energetska kriza je izazvana ratom u Ukrajini”, kazao je Mali.

Prema njegovim rečima, Srbija je reagovala na krizu snažno i pomogla privredi i građanima.

“Po prvi put u istoriji država je teret krize preuzela na sebe”, istakao je Mali.

“Kurs se ne menja, niti će se menjati”, naglasio je ministar finansija Siniša Mali. “Kurs je za nas možda najvažniji instrument da održimo inflaciju pod kontrolom. Dinar je stabilan”, podvukao je.

“Garantna šema i dalje traje, preduzeća mogu da dobiju kredite za koje garantuje država, isplatili smo pomoć penzionerima i mladima… Prvi deo naše ekonomske politike je povećanje plata kako bi se prevazišla kriza”, kazao je ministar finansija.

“Pored toga gledali smo da obezbedimo da u Srbiji ima svega dovoljno, kako bi se izbegle nestašice”, dodao je. “Svi znamo da nestašica nema, o tome je predsednik Vučić govorio. “I bez ove žetve imamo hrane za godinu dana”, istakao je.

“Cene osnovnih životnih namirnica neće se menjati u narednom periodu. Srednjoročno, s obzirom da svega ima dovoljno, takođe se neće menjati, pratimo šta se dešava i obezbedićemo sve neophodno za građane”, naveo je Mali.

“Nikakve restriktivne mere u ovom trenutku ne razmatramo. Neke zemlje EU su više pogođene ili manje spremne na ovu krizu od nas”, naglasio je.

“Duplo je jeftinije gorivo u Srbiji nego u drugim zemljama Evrope”, kazao je Mali i ukazao na to da država pokušava da zaštiti građane od tekuće krize. “U jednom trenutku je veleprodajna cena bila veća od maloprodajne i mi smo odmah reagovali. Zato je važno imati stalnu komunikaciju sa privrednicima. I zato sada nemamo nestašice na pumpama i cenu više nego dvostruko nižu od onih u Evropi”, rekao je Mali.

“Potpuno smo likvidni i možemo da pomognemo građane i privredu”, dodao je.

“Cena struje neće se menjati u ovom trenutku. Za nas je bilo važno da prebrodimo zimu. Gasa trošimo nikada više nego danas – naša ekonomija se razvila. Građani ni na koji način nisu osetili ovo povećanje cene gasa na svetskom nivou”, kaže Mali.

“Pronatalna politika je za nas najvažnija jer su deca budućnost zemlje, tako da sve mere ostaju na snazi i kreću prijave za bespovratnu pomoć od 20.000 evra za to ima novca i od toga ne odustajemo”, naglasio je Mali.

“NIS funkcioniše normalno, rafinerija radi sa 100 odsto kapaciteta, kao što vidite na pumpama ima goriva. Nema nikakvih problema sa funkcionisanjem NIS-a u Srbiji”, rekao je ministar finansija.

Prema njegovim rečima, važno je da nastavimo da vodimo računa o svakom dinaru, pomognemo privredi kako bismo ublažili izazove krize, ali iznad svega, da očuvamo mir i stabilnost, što je politika za koju se zalaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Ukidanje doprinosa za zdravstvo bila bi velika greška i stvorila bi se rupa od 330 milijardi dinara u budžetu i ne znam kako bi se to moglo u ovim uslovima nadoknaditi, to je tri milijarde evra”, rekao je Mali komentarišući izjave Zdravka Ponoša. “Taj avanturizam ne mogu nikako da prihvatim, to se desilo u Crnoj Gori”, kazao je i naglasio da Srbija vodi odgovornu ekonomsku politiku.

Tags
Back to top button