Evo koja goriva nisu obuhvaćena novim ograničenjem i cene im uveliko skaču – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Evo koja goriva nisu obuhvaćena novim ograničenjem i cene im uveliko skaču

Od petka od 3 sata popodne stupila je na snagu nova Uredba Vlade Srbije, kojom su ograničene cene evrodizel i evro premium BMB 95 goriva na svim pumpama u Srbiji. Dok je po novom cenovniku litar evrodizela litar košta 187,7 dinara, a benzina BMB 95 premium 176,3 dinara, cene kvalitetnijeg goriva su prepuštene slobodnom kretanju i praćenju tržišnih trendova.

Tako se na pumpama u Srbiji, cene litra kvalitetnijeg benzina BMB 100 kreću od 193,9 dinara do 195,9 dinara, a cene premium dizel goriva od 198,7 dinara do čak 204,9 dinara za litar.

Kako ova goriva nisu obuhvaćena ovom Uredbom, a prema podacima sajta trejdingekonomiks (tradingeconomics) barel Brent nafte je juče poskupeo za 3,06 odsto i njim se trgovalo po ceni od 112,67 dolara, vrlo je izvesno da će njihove cene samo nastaviti da rastu.

Uredba koja je juče stupila na snagu, doneta je u cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva. Njome je utvrđena maksimalna maloprodajna cena i njom su obavezani svi privredni subjekti koji obavljaju delatnost trgovine motornim i drugim gorivima.

Trgovcima je ograničena marža na šest dinara, a ukinuta je i carina na uvoz sirove nafte, prenosi Blic.

Cenovnici će se menjati jednom nedeljno, svakog petka najkasnije do 15 časova, kada će na zvnaičnoj stranici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija biti istaknute cene koje će vozači plaćati na pumpama. Vlasnici pumpi će morati da primene nove cene odmah po objavljivanju.

U nedavnom saopštenju ministarstva trgovine istaknuto je i da su privredni subjekti koji obavljaju delatnost trgovine motornim i drugim gorivima obavezani da nastave sa isporukom naftnih derivata, ali isključivo u rezervoare prevoznih sredstava. Dakle, točenje u kanistere i druge sudove je strogo zabranjeno.

Barel na londonskom tržištu juče je vredela 112.67 dolara, što je rast od 3,06 odsto. Na američkom tržištu barel je istovremeno bio 109,33 dolara i zabeležen je rast cene od 3,12 odsto.

Tags
Back to top button