Ruskim oligarsima digitalni novac slamka spasa, Ukrajina dobija kripto-donacije, a SAD kuju ozbiljan plan – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Ruskim oligarsima digitalni novac slamka spasa, Ukrajina dobija kripto-donacije, a SAD kuju ozbiljan plan

U poslednjih mesec dana, tržište kriptovaluta je ponovo pod lupom svetske javnosti, samo što ovaj put za to nije odgovoran nezamisliv rast vrednosti bilo koje od njih. U poslednjih nekoliko nedelja tržište kriptovaluta je u foksu stavilo nekoliko događaja, prvenstveno rat u Ukrajini.

Dok se sa jedne strane Atlantskog okeana različite varijante kriptovaluta koriste za uplaćivanje donacija (u slučaju ukrajinske vojske) i kao način da se kapital spasi od posledica zapadnih sankcija (u slučaju ruskih oligarha), sa druge strane Atlantskog okeana otpočela je institucionalna priprema za i samo prihvatanje ove, mnogima i dalje malo konfuzne, finansijske tehnologije.

“Kriptovalute gotovo uvek budu u centru pažnje kod ovakvih društveno-ekonomskih neprilika. U kriznim situacijama one predstavljaju sigurnu zonu, a slobodno tržište koje okružuje kriptovalute dostupno je za sve”, kaže za “Blic Biznis” analitičar tržišta digitalnih dobara iz kripto-menjačnice ECD, Igor Mirković.

On je istakao da je Vlada Ukrajine otvaranjem donacija u kriptovalutama uspešno sakupila više od 100,000,000 dolara u kriptovalutama, a najavljena je i posebna NFT kolekcija.

“Biće interesantno videti kako će država Ukrajina tretirati vlasnike tih NFT tokena i da li će imati posebne privilegije”, dodaje Mirković.

Pored ove međunarodne podrške ukrajinskoj vojsci, kriptovalute u poslednjih nekoliko nedelja igraju važnu ulogu i za ruske oligarhe.

Kripto-kompanije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima zatrpane su zahtevima da likvidiraju milijarde dolara u virtuelnim valutama, u trenutku kada ruska elita traži sigurno utočište za svoje bogatstvo, rekli su rukovodioci kompanija i finansijski izvori za Rojters.

Neki klijenti ovih kompanija koriste kriptovalute za investiranje u nekretnine u UAE, dok drugi žele da iskoriste tamošnje firme da svoj virtuelni novac pretvore u čvrstu valutu i sakriju istu na drugom mestu, naveli su izvori Rojtersa.

Jedna kompanija je u proteklih 10 dana primila mnogo upita od švajcarskih brokera koji traže da investiraju milijarde dolara bitkoina jer se njihovi klijenti plaše da će im imovina biti zamrznuta, rekao je jedan izvršni direktor iz Dubaija, dodajući da nije imao ni jedan zahtev manji od 2 milijarde dolara.

“Imali smo pet-šest u protekle dve nedelje”, rekao je izvor dodajući da njegova firma je do sada imala jedan upit mesečno za transakcije ovog obima.

“Imao sam jednog tipa, ne znam koje on, ali došao je preko brokera, i oni mi zajedno kažu da hoće da prodaju 125.000 bitkoina. Odgovorio sam: Šta? To je 6 milijardi dolara momci, na šta su mi odogovorili sa: da hoćemo da pošaljemo taj novac u Australiju”, kaže on.

Drugi izvor iz sveta finansija je potvrdio za Rojters da pouzdano zna da se radi o Rusima koji pored ovog kupuju i nekretnine u Dubaiju, koristeći kriptovalute kako bi svoj novac prebacili u tu državu.

Zemlje G7 i Evropska unija žele da spreče Rusiju da zaobiđe zapadne sankcije koristeći se kriptovalutama, rekli su u sredu nemački ministar finansija Kristian Lindner i njegov francuski kolega Bruno Le Mer.

“Donećemo propise o kriptovalutama kojima se ne smeju koristiti kako bi zaobišli finansijske sankcije, rekao je Le Mer novinarima nakon sastanka s kolegama iz EU-a održanog putem videokonferencije”, preneo je nedavno Seebiz.

Krajem februara, Bajnens (Binance)- najveća kripto berza na svetu – neće uvoditi sankcije Rusiji, tačnije, blokiraće naloge ruskih pojedinaca koji su sankcionisani, ali neće “jednostrano” zamrznuti naloge svih ruskih korisnika.

“Takav potez bi bio kontradikcija samom razlogu zašto kriptovalute postoje”, rekao je portparol berze.

Vrlo brzo se oglasio i sam vlasnik, koji je za Gardijan, navodeći da su kriptovalute premale za Rusiju. U svom saopštenju Žao je istakao da bi mediji i političari trebali da se fokusiraju na konvencionalne zajmodavce, kao i tržište nafte i gasa.

“Ako pogledamo današnje usvajanje kriptovaluta, verovatno postoji oko 3 dosto globalne populacije sa nekom vrstom izloženosti njima (tj. poseduju neke kriptovalute). Od njih, većina ima samo mali procenat svoje neto vrednosti u kriptovalutama. Manje od 10 odsto, u proseku. Dakle, danas verovatno postoji manje od 0,3 odsto globalne neto vrednosti u kriptovalutama. Ovaj procenat se podjednako odnosi i na Rusiju”, stoji u saopštenju vlasnika Bajnensa, Čengpeng Žao-a.

Kako kaže Mirković, svaka naredba zakona mora biti ispoštovana kako bi poslovanje berze bilo legalno.

“Zbog neizvestosti i svesti da će berze, iako ne svojom voljom, morati da prihvate slične zahteve da limitiraju ruske rezidente kako bi mogle neometano da posluju, primećuje se povećan broj povlačenja kriptovaluta sa centralizovanih berzi na privatne novčanike. Sa kriptovalutama na privatnom novčaniku, svaka jedinka čini jednu finansijsku instituciju i slobodna je da trguje sa celim tržištom bez mogućnosti ikakvog sankcionisanja”, kaže Mirković i dodaje da je isto tako poraslo interesovanje za decentralizovane berze i menjačnice koje ne podležu KYC i AML zakonima, te su i one izbor ljudi koji trpe ekonomske sankcije.

I dok je pažnja javnosti prebačena na Evropu, SAD su krenule putem izrade sopstvene digitalne valute, kao i šireg institucionalnog prihvatanja kriptovaluta i drugih “digitalnih derivata”.

Naime, predsednik Džo Bajden je naredio vladinim agencijama da počnu rad na stvaranju digitalnog američkog dolara, saopštili su zvaničnici Bele kuće i dodali da je potpisana i izvršna uredba kojom se od vlade zahteva da proceni rizike i koristi od kreiranja ove digitalne valute kao i drugih kriptovaluta, javio je Rojters.

“Bajdenova naredba o kripto industriji predstavlja veoma važnu odluku koja svrstava kriptovalute kao jedan od finansijskih tokova na koji timovi analitičara i edukatora treba da obrate posebnu pažnju u budućnosti”, kaže Mirković i dodaje da se pozabavio naredbom te da je ona veoma studiozna i planska, sa jednim ciljem, da se državni organi upoznaju sa kriptovalutama.

“Takav stav uliva mnogo poverenja kod investirora ali i banaka koji sve češće imaju kriptovalute u ponudi ka svojim klijentima. Kripto industrija koja je i dalje u razvoju prepoznata je od strane Amerike i može se pretpostaviti njen dalji rast i razvoj sa ovako jakom podrškom. Takođe, digitalni dolar je jedan od projekata koji je spomenut i izuzetno je povoljan za sve kripto entuzijaste jer će kroz njega, prosečni korisnici biti bliži svakodnevnom korišćenju digitalnih valuta”, zaključuje Mirković.

Tags
Back to top button