Evo gde se najviše isplati poslovati: Lista zemalja sa najkonkurentnijim poreskim sistemima – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Evo gde se najviše isplati poslovati: Lista zemalja sa najkonkurentnijim poreskim sistemima

Već decenijama države sa fleksibilnijim poreskim sistemima odnosno nižim poreskim opterećenjem privlače više stranih investicija od onih koje oporezuju brojne poslovne aktivnosti.

Sajt Vizual Kapitalist (Visual Capitalist) napravio je listu zemalja sa najkonkurentnijim poreskim sistemima.

Glavni kriterijumi pri sastavljanju liste bili su niski porezi za poslovanje ali i nepostojanje ekonomskih distorzija kakve bi bile, na primer, favorizovanje potrošnje umesto štednje. Drugim rečima, ovaj sajt je među članicama OECD-a birao zemlje u kojima je najisplativije poslovati, bar kada se ima u vidu poreska politika, piše portal Biznis i finansije.

Na vrhu liste nalazi se Estonija koja ima korporativni porez od 20 odsto ali se on odnosi samo na profit koji se distribuira akcionarima i na taksu na zemljište.

Slede je Letonija i Novi Zeland a tek na četvrtom mestu je Švajcarska, jedna od najpoznatijih svetskih poreskih oaza.

Iza njih nalaze se Luksemburg, Litvanija, Češka, Švedska, Australija i Norveška.

Sjedinjene Američke Države pale su na sredinu ove liste jer poreski ne opterećuju investiranje u proizvodnu opremu ali oporezuju druge aspekte poslovanja, prenosi Investitor.me.

Najmanju poresku konkurentnost ima Italija, koja oporezuje mnogo toga, ali kuriozitet je porez na imovinu preduzeća koja se nalazi u inostranstvu. Procenjeno je da je prosečnoj kompaniji u ovoj zemlji potrebno 169 sati samo da bi obračunala i isplatila porez na dohodak.

Tags
Back to top button