Mali nakon sastanka sa predstavnicima MMF: Očekuju nas strukturne reforme – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Mali nakon sastanka sa predstavnicima MMF: Očekuju nas strukturne reforme

Ministar finansija Siniša Mali razgovarao je danas sa Misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi Jan Kejs Martejn, povodom druge revizije aranžmana sa Srbijom koji je započet u junu prošle godine, čiji je cilj dalje sprovođenje strukturnih reformi i održavanje makroekonomske i finansijske stabilnosti.

Mali je na sastanku u Ministarstvu finansija istakao da su već ostvareni značajni koraci koji su predviđeni aranžmanom i da nas u narednom periodu očekuju strukturne reforme javnih preduzeća, nastavak reforme Poreske uprave i zelena agenda, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Mali je rekao da je u skladu sa aranžmanom objavljen spisak programa državne pomoći i usvojena je metodologija za praćenje fiskalnih rizika.

Na sastanku je bilo reči i o uvođenju novog sistema za obračun zarada u javnom sektoru „Iskra“, koji će u potpunosti uvesti red u sistem zarada kod korisnika javnih sredstava, što je jedan od reformskih ciljeva, navodi se u saopštenju.
Mali je naveo da je Srbija prošlu godinu završila sa privrednim rastom od 7,4 odsto, da je nezaposlenost u četvrtom kvartalu 2021. godine bila 9,8 odsto, što je na nivou pre pandemije, kao i da je javni dug pod kontrolom.
„Tokom prošle godine ostvarili smo i rekordan priliv stranih direktnih investicija, što pokazuje da smo očuvali poverenje investitora uprkos pandemiji“, kazao je Mali i naveo da je u toku izgradnja 10 auto-puteva i brzih saobraćajnica.
Na sastanku je bilo reči i o tri paketa podrške kojima je država pomogla privredu i građane tokom pandemije, ukupne vrednosti oko 8,8 milijardi evra, odnosno 18,2 odsto BDP.

Sa delegacijom MMF Mali je razgovarao i o najnovijim merama Vlade Srbije za privremenu zabranu izvoza osnovnih proizvoda, ograničenju cena naftnih derivata i smanjenju akciza na gorivo.

Misija MMF je danas počela posetu Beogradu povodom druge revizije aranžmana sa Srbijom, pošto je u junu prošle godine sklopljen novi savetodavni aranžman, koji će trajati do kraja 2023, koji ne podrazumeva finansijsku podršku, dodaje se u saopštenju i podseća da je u novembru 2021. uspešno završena prva revizija programa.

Tags
Back to top button