Putin potpisao “amnestiju kapitala” – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Putin potpisao “amnestiju kapitala”

Predsednik Rusije Putin potpisao je zakon o korišćenju državnog Fonda nacionalnog bogatstva za kupovinu državnih obveznica i akcija u ruskim rubljama (OFZ).

Putin je potpisao i niz drugih zakona koji svi omogućavaju novu “amnestiju kapitala”, osmišljenu sa ciljem da podstakne ljude da vraćaju novac ili finansijske instrumente u Rusiju, bez suočavanja sa porezima ili drugim nametima, prenosi Rojters pisanje agencije RIA.

Predsednik Rusije juče je potpisao dekret o primeni specijalnih ekonomskih mera u oblasti spoljne ekonomske delatnosti kako bi se osigurala bezbednost države.

On je naložio da se do 31. decembra uvede zabrana izvoza i uvoza iz Rusije proizvoda i sirovina čiji će spisak utvrditi vlada, kao odgovor na sankcije Zapada prema Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

Rusiji je snabdevanje domaćeg tržišta žitaricama važnije od izvoza, izjavio je danas ruski premijer Mihail Mišustin predstavljajući nove mere podrške domaćoj ekonomiji, koja je na udaru međunarodnih sankcija.

“Važno je da tržište hrane bude uravnoteženo i pažljivo pratimo cene osnovnih namirnica, uključujući hleb”, rekao je Mišustin, a preneo Rojters.

On je napomenuo da je dobra potražnja iz inostranstva za ruskim žitaricama, čija cena raste. “Nužno je obezbediti neophodne sirovine, pre svega za domaću pekarsku industriju”, rekao je ruski premijer.

Mišustin je na zasedanju vlade takođe najavio da će uskoro biti usvojena dokumenta o zabrani uvoza i izvoza određenih proizvoda i dobara.

Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin odobrio zabranu ili ograničavanje “prenošenja proizvoda, opreme, delova i materijala u i iz Rusije zbog neprijateljskih akcija jednog broja država”, rekao je Mišustin, dodavši da je vlada dobila zadatak da sastavi listu tih proizvoda kao i država na koje će se zabrana odnositi.

Tags
Back to top button