Novi pravci i globalne ambicije – Bankar.rs
SLIDER

Novi pravci i globalne ambicije

Telekom Srbija gleda u budućnost telekomunikacija i pita se kako se ona može uklopiti u ovu viziju. Generalni direktor kompanije, Vladimir Lučić, objašnjava po čemu je ova kompanija drugačija, kako je uključena u uvođenje 5G mreže u Srbiji i zašto će je partnerstvo sa Vodafonom podići na viši nivo.

Danas je Telekom Srbija najveća telekomunikaciona kompanija u Srbiji, sa prihodima od 1,2 milijarde evra u 2021. godini. Ali i pored toga, ona ne miruje. Poslednjih godina, kompanija je činila korake u novim pravcima, što joj je pomoglo da održi korak sa vrijemenom i učvrsti svoj položaj na tržištu.

Osnovana 1997. godine, poslovanje grupe se proteže i na još šest zemalja – BiH, Crnu Goru i Severnu Makedoniju, a odskora posluje i u Švajcarskoj, Austriji i Nemačkoj.

Ali u matičnoj zemlji, tržište fiksne telefonije je nedavno bilo veoma fragmentirano, sa više od 50 manjih kablovskih operatera prije 2018. Međutim, Telekom Srbija je preuzeo više od 20 najvećih operatera, učvrstivši svoju vodeću poziciju na tržištu.

Telekom Srbija je takođe nedavno proglašen za najbolju mobilnu mrežu u svojoj zemlji treću godinu zaredom od strane Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge, na osnovu kvaliteta svoje mobilne mreže.

Izvršni direktor kompanije Vladimir Lučić kaže da je strategija operatera „malo drugačija“ u poređenju sa većim rivalima iz industrije – nalazi se negdje između telekomunikacija i igrača kao što je Amazon, a takođe je prepoznat kao medijska kompanija vredna pažnje. Telekom Srbija, pored toga što je nacionalni lider u kategorijama fiksne, mobilne i fiksne širokopojasne mreže, nudi i sportske, filmske i muzičke kanale.

Budući pravci

U budućnosti, Lučić predviđa da će sav prihod biti od internet konekcije – „zato moramo biti spremni za tu budućnost“, kaže on. Telekom Srbija stoga ima dvosmjerni pristup: jedan gradi moćnu optičku infrastrukturu kako bi postao vodeći provajder fiksnog i mobilnog interneta; drugi je pronalaženje novih tokova prihoda, sa ciljem da budemo „glavni proizvođač sadržaja na ovim prostorima“, kaže Lučić.

A pružanje ovog novog sadržaja rezultiraće još važnijom šansom – digitalnim uslugama, za koje Lučić smatra da su stvorile uzbudljivu novu priliku. „Greška telekomunikacionih kompanija iz prošlosti je što su imale zaista velike prihode od standardnih usluga, tako da nijesu shvatile važnost gledanja u budućnost.“

Uđite u fond korporativnog rizičnog kapitala (CVC), koji je osnovala Telekom Srbija i koji za cilj ima da u narednih pet godina uloži 25 miliona evra za negovanje start-ap kompanija širom regiona.

„Ova regija je u suštini već prepoznata kao dobar potencijal“, kaže Lučić, dodajući da postoje neke obećavajuće ideje u raznim industrijama, od vještačke inteligencije do zdravstva i interneta stvari (IoT).

To će donekle pomoći Telekomu Srbija na tržištu, smatra on. „Naša ideja je da počnemo razvijati digitalne usluge putem ovog online venture fonda – tako da je ovo dio naše strategije da budemo inovativniji i proaktivniji u stvaranju novih prihoda.“

Ali podjednako važno, CVC ima za cilj da pomogne mladim ljudima da ostvare svoj potencijal i ojačaju region kao plodno tlo inovacija.

Finansiranje promjena 

Telekom Srbija napravila je još jedan skok prošlog decembra, kada je Evropska investiciona banka (EIB) najavila da će pozajmiti 70 miliona evra kompaniji za instalaciju 5G mreže – kako bi pomogla da tehnologija obuhvati 60% populacije – i proširi svoju 4G ponudu.

Lučić naglašava da je ovo važan odnos koji će doprinijeti digitalnoj transformaciji svih sektora i time pomoći da se unapredi privreda, dok pruža cijeloj srpskoj populaciji brži i lakši pristup internetu koji će pomoći razvoju društva u cijelosti.

Još jedno važno partnerstvo za Telekom Srbiju najavljeno je u novembru prošle godine – strateško partnerstvo sa Vodafonom koje obuhvata Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu. To će pomoći kompaniji da realizuje svoj cilj za 5G, mada se pogodnosti partnerstva ne  završavaju tu. „Veliki dio ovoga je nabavka. Mi smo mali telekomunikacioni operater a Vodafon je jedan od najvećih na svetu, tako da ćemo moći da umanjimo kapitalne troškove i troškove investicija,“ kaže Lučić.

Uprkos promjenama u prethodne dve godine, kompanija je nastavila da se prilagođava. Telekom Srbija sada traži načine da realizuje svoju viziju za budućnost telekomunikacija i, u isto vreme, radi na uvođenju svojih usluga na nova tržišta – time uvećavajući svoje prisustvo u jugoistočnoj Evropi kao dio šire slike. Lučić je to rezimirao: „Ideja je da budemo lokalni lider, ali globalni igrač.“

Izvor: Capacitymedia.com

Tags
Back to top button